12.10.2024.

17:27

Foto: Foto: Z.G.

Srbija

(VIDEO) Zašto je zlatiborsko selo Šljivovica dobilo ovo ime? Da ste danas bili tamo, sve bi vam bilo jasno!

Komisija je imala težak posao da od oko stotinu uzoraka, odabere najbolje. 

Dok se čekala odluka komisije, Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, svečano je otvorio ovu manifestaciju potpaljivanjem kazana u kome se peče rakija, a pomogao mu Milovan Konstadinović Brko iz sela Šljivovica.

- U mojoj porodici rakiju je pekao moj prađed. Nekada je u kuću živelo nas 12, đed i baba, moj otac i majka sa nas troje dece, stric i strina sa njihovo troje dece. Svi u jednoj kući i sve lepo funkcionisalo. Svi smo znali svoj posao, pa i rakija kada se pekla. Samo bio je neki mali "čučevac" kazan, a ne kao ovi danas, veliki kazani – seća se Brko, poznati proizvođač rakije i pčelar iz Šljivovice.


Kaže Brko, da se uvek pilo.

Informer

To Dragan Popović Kuruzlija i Miodrag Mijo Jokić Krljevac, Drinski lađari, uveseljavaju svojim sviranjem i pesmom prisutne.

Malo dalje, pored kazana, Brko i dvojica zemljaka pevaju "iz vika", dok zdravičari drže zdravice "Oj rakijo, moja mila...".

- Šljivovica stvarno ima perspektivu, ima budućnost! Treba da se potrudimo da ovaj sajam preraste u jedan od malo vrednijih i bolje posećenih, jer to je nešto sa čim možemo da izađemo u svet i da s ponosom kažemo da imamo organski proizvod, da imamo dobar brend – rekao je Stamatović.

Za raziku od prethodnih Rakijada, na ovoj je izostao vo na ražnju, ali organizatori čvrsto obećaše da će ga biti dogodine...