14.10.2024.

16:02

Foto: J. M.

Srbija

Kruševac obeležava 80 godina slobode od Drugog svetskog rata!

U sećanje na heroje, partizane i pripadnike sovjetske Crvene armije koji su dali svoje živote za oslobođenje od nacističke okupacije, odata je počast najpre pred Spomenikom ruskog vojnika u Lazarici, ali i na Slobodištu i Fontani svim stradalim borcima iz Prvog i Drugog svetskog rata, kao i žrtvama iz ratova do 1991. do 1999. godine. 

Tokom prethodnih dana, u čast Dana oslobođenja grada, Kruševac je bio domaćin brojnih kulturno-umetničkih događaja. Narodna biblioteka organizovala je izložbu "Drugi svetski rat u literaturi", a Narodni muzej je otvorio 64. oktobarsku izložbu savremene likovne umetnosti domaćih umetnika.

Na Slobodištu je održana likovna kolonija "Pod kapijom sunca", dok je u Kruševačkom pozorištu predstavljen 20. Međunarodni festival turističkih publikacija "Kofer slova".

U okviru istorijskog programa "Pod nebom Lazarevog grada", u Porti crkve Lazarice održan je kulturno-istorijski program posvećen princezi Oliveri.

Obeležavanje ovog važnog jubileja završava se svečanom akademijom u Kruševačkom pozorištu, dok su Galerija Narodnog muzeja, Dom Slobodište i Mozaik sala Kulturnog centra Kruševac organizovali dane otvorenih vrata.

U prepodnevnim časovima, u naselju "Stari Aerodrom" svečano su otvoreni novi sportski tereni i dečje igralište, čime je ovaj jubilej upotpunjen i u znaku budućnosti i mladih generacija.