15.10.2024.

13:01

Foto: RINA

Srbija

Smeće na Potpečkom jezeru sve veći problem! U Priboju donesena strateška odluka, oni će ubuduće čistiti otpad!

U cilju njegovog što efikasnijeg rešenja članovi Opštinskog veća u Priboju doneli su odluku da prikupljanje i uklanjanje plutajućeg otpada sa lančanice na Potpećkom jezeru ubuduće obavlja JKP „Usluga”.

- JKP „Usluga” povereni su poslovi na prikupljanju i uklanjanju plutajućeg otpada sa lančanice na Potpećkom jezeru, gde se, sticajem okolnosti i najačešće ne funkcionisanja dve lančance na uzvodnom delu reke Lim, na teritoriji Nove Varoši i Prijepolja, umesto najmanje, lagerovalo najviše plutajućeg otpada, smeće ne dolazi sa teritorije pribojske opštine.

Da bi zaštitli Potpećko jezero, novizgrađeno Ribarsko naselje i dalji tok Lima, kao i energetske objekte na nizvodnom delu reke,  opština Priboj je poslove uklanjanja pristiglog otpada, prirodno poverila Komunalnom preduzeću, potvrđeno je za RINU u ovoj lokalnoj samoupravi.

Informer

Lančanica na Limu

Do sada su otpad prikupljen na lančanicama ugavnom skupljali samo članovi ekološkog udruženja Jastreb. Oni su uvek na prvoj liniji odbrane kada je u pitanju reka Lim.

Takođe, pribojski većnici  dali su saglanost na nove cene komunalnih usluga JKP „Usluga” koje nisu menjane u proteklinh pet godina odnosno od 2019. godine, iako je u međuvremenu došlo do višestrukog povećanja cena  repormaterijala i opreme, struje i goriva, cene rada…

I sa novim povećanjem cena komunalnih usluga, kako se čulo, one će biti među najmanjima u okruženju. Cena vode za fizička lica povećana je oko 17 procenata i umesto 48 dinara, sada će kubik vode za piće građani plaćati 56,2 dinara, dok će iznošenje smeća umesto 6,11 dinara po kvadaratnom metru sada plaćati 7,15 dinara. Za pravna lica povećanje komunalnih usluga  iznosi oko 14 odsto.