15.10.2024.

14:41

Foto: B. I.

Srbija

Šta ti je sudbina! Bela je mlada otišla od Novaka a kad se vratila, napravila je čudo!

Bela, ljubimica Pejovića, koja je kao jagnje prodata u obližnju Bistricu i tamo provela dve godine, vratila se rodnom stadu i na svet donela petoro jagnjadi!

Ne pamti se do ove jeseni, kažu na Zlataru, da je u nekom selu pod ovom planinom ovca odjednom ojagnjila više od tri mladunčeta, ali je Bela iz stada Pejovića u selu Drmanovići ovih dana postavila rekord!
- Svi u kući smo se nadali da će da se oblizni, i do sad se bliznila, ali da će stići petoro, nismo mogli ni da pomislimo - priča Miloš.

Informer

Rekorderka je stara četiri godine, a do sada se jagnjila dva puta. Za dva jagnjenja ove godine rodila je sedmoro jagnjadi, što je zaista rekord koji će, po svemu sudeći, nositi dugo.
- Najvažnije je, hvala Bogu, da su sva jagnjad živa i zdrava, i da je sve prošlo u najboljem redu. Dobra je Bela, rasna, odgajiće ona njih bez ikakvih problema. Sama ih je i prvi put zadojila - dodaje Pejović.

Ovce su mu, priča nam, rase sjenička oplemenjena, stado mu broji oko 80 ovaca i 40 jagnjadi, a napasa ih po brdima i pašnjacima iznad sela u pristranku Zlatara.

Informer

Stručnu pomoć u stočarstvu, domaćin dobija od sina Novaka, koji je i diplomirani inženjer poljoprivrede, pa znanje stečeno na fakultetu najviše primenjuje u svom domaćinstvu.
- Ovce nam se jagnje dva puta godišnje, pa mladu jagnjad za prodaju imamo čak i u periodu kada drugi nemaju. Iz tog razloga primenjujemo zootehničke mere na određenom broju grla, te kroz veštački podsticaj za parenje imamo dva jagnjenja tokom godine - otkriva Novak.