17.10.2024.

16:49

Foto: Z. G.

Srbija

Da l' su ovo Tarabići znali? Selo Kremna se podmladilo!

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević na radost mališana i njihovih roditelja, koji su prisustvovali ovom činu, presekle su crvenu traku i ozvaničile početak rada.

- Veoma mi je drago što danas sa vama delimo radost, a radost je još veća jer je ovo drugi seoski vrtić, posle onog, koji smo otvorili u selu Karan – rekla je gradonačelnica Užica i najavila početak radova na adaptaciji prostora za vrtić u Zlakusi.

Informer

U adaptiranom i opremljenom novom objektu u Kremnima boraviće oko 40 mališana.
Za vrtić i izgradnju dečijeg igrališta iz budžeta grada je izdvojeno oko 30 miliona dinara, a ministarka Đurđević Stamenkovski dodala je da je Ministarstvo uložilo 1,4 miliona dinara u izgradnju igrališta.

- Dragoceno je da mališani od 1. do 4. razreda osnovne škole u narednoj školskoj godini imaju besplatne udžbenike i o tome smo sa gradonečelnicom postigli dogovor. Želimo da na taj način pokažemo da nam je stalo do sve dece i da želimo da ispravimo nepravdu koja postoji, gde su neke lokalne samouprave uspele da obezbede udžbenike, dok u drugima to nije slučaj – rekla je ministarka.

Kremna su nekada bila opština i selo koje je dalo veliki broj učenih ljudi, a posebno je poznato po Kremanskom proročanstvu i Tarabićima. S vremenom broj stanovnika u ovom selu je opadao, ali oni koji su ostali, prema poslednjem popisu iz 2022. godine, oko 500 stanovnika Kremana, čine na sve načine da najpre zadrže mlade u selu i zasnivaju porodice. Tako su letos adaptirali stari Dom kulture u kome vikendom radi diskoteka, ali se i održavaju zanimljivi saržaji poput koncerata i književnih večeri.