18.10.2024.

16:40

Foto: Informer

Srbija

Ovu kragujevačku školu završilo je više od 20.000 đaka! Osnovana je samo dva dana pred veliku tragediju

Prva tehnička škola danas je savremena ustanova koju je završilo više od 20 hiljada učenika!

Učenici se obrazuju u četiri područja rada: elektrotehnika, građevinarstvo i geodezija, hemija, nemetali i grafičarstvo i poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane, a prolaznost je 98 odsto, kaže statistika.

Odlukom Ministarstva prosvete, za izuzetne rezultate, Prva tehnička škola je dobila Svetosavsku nagradu za 2006. godinu.

- Danas obeležavamo više od osam decenija rada što predstavlja ne samo bogatu istoriju već i kontinuirani trud i rad profesora koji prenose svoje znanje đacima. Ove godine je upisano 1.180 učenika - rekao je Nemanja Joksimović, direktor Prve tehničke škole navodeći kao najveći ovogodišnji uspeh "Mejkers lab", savremenu učionicu gde učenici stiču nova, savremena znanja i razvijaju svoje sposobnosti. 

Informer

Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje ocenio je da je Prva tehnička škola izuzetno značajna za Grad, zbog obrazovnih profila gde se obrazuju novi kadrovi za industriju i privredu.

Podsetimo, Uredbu o osnivanju Prve tehničke škole je 19. oktobra 1941. godine doneo Ministarski savet Srbije.

Samo dva dana posle konačnog rešenja o otvaranju škole, Kragujevac je zadesila velika tragedija - masovna streljanja.

Zato je Tehnička škola počela sa radom tek 2. marta 1942. godine. Školu su tada pohađala samo 54 učenika: 32 na mašinskom i 22 na industrijsko-drvarskom odseku.