18.10.2024.

18:08

Foto: Foto: printscreen Rts

Srbija

Kako se pravi brašno od semenki cnog grožđa? Moguće je, i to u Srbiji!

Zaljubljenik u biljke i domaće meleme od semenki crnog grožđa pravi i brašno! Da, dobro ste pročitali! 

Od 100 kilograma grožđa dobije se dva kilograma semenki. Isto toliko i brašna, kada se semenke isključivo od crnog grožđa, dva puta proseju, properu u pet, šest i prosuše u sušari.

Nabavljene u vinariji u Erdeviku, Dragan ih od septembra do septembra čuva u Koceljevi i dva puta premelje pre upotrebe. 

Za svoj proizvod dobio je i priznanje na Novosadskom sajmu poljoprivrede, a u poslu mu pomaže i ćerka. 

Informer

- Ovo ljudi bacaju, a nisu svesni koliko je zdravo - pokazao je pred kamerom rts semenke grožđa i naveo sve prednosti koje je otkrio.  

- Brašno od semena grožđa je bezglutensko, koristi se za čišćenje krvnih sudova, u ishrani, može da se koristi dve kafene kaščice ujutru sa jogurtom, može da se koristi za palačinke, za sve! Kad ga pomešam sa sikavicom i korenom maslačka od njega pravim prirodni lek za čišćenje jetre - ispričao je Ninković.

Tamnavsku ljubav, dobrobit i znanje preneo je i na ćerku. Dragana je tako gradsku vrevu zamenila  za seosko pobrđe.

- Biljke su jednostavno svuda oko nas i nijednog trenutka se nisam pokajala što sam došla ovde. Profesiju sam promenila načisto! Od profesora hemije došla sam do nekog ko se bavi isključivo i samo biljkama - kaže Dragana.

Informer

Draganov preparat za čišćenje jetre i prirodni testosteron nagrađeni su zlatnim medaljama Novosadskog sajma, a za podsticaj proizvodnje i firmu, ćerka je dobila i državne subvencije. Očevo znanje primenila je u prirodnoj kozmetici.

- Toliko ima biljaka u prirodi koje se mogu iskoristiti za naše zdravlje, a koštaju vrlo malo, a pomažu - kaže Dragan Ninković iz Koceljeve, a Dragana dodaje: "Ostajem ovde i širim svoje korene ovde, imam dve ćerke i planiram da i njima prebacim to znanje koje je moj otac prebacio na mene".

Do sledeće godine završiće i nov objekat za proizvodnju i salon, a na porodičnih 30 ari stići će i zasejano bilje.

Za brašno i dalje će semenke grožđa nabavljati iz vinarija, a od prosejanih ostataka praviti rakiju sa 22 tamnavske trave. Priroda je moć i zdravlje kažu Ninkovići, izvor i života i prihoda.