19.10.2024.

08:20

Foto: Foto: B. I.

Srbija

Znate li šta jeleni rade po Zapadnoj Srbiji? Ne stajte na muku seljacima! Ne znaju šta će s njima!

Na meti su najčešće povrtarski usevi, naročito kupus, cvekla i krompir!
Poslednjih jeseni, planinci iz sela smeštenih između Zlatara i Zlatibora, zimu čekaju bez punih trapova i podruma koje su do sada punili zimnicom i povrćem proizvedenim na svojim njivama, a razlog za to je, kažu, šteta koju pričinjavaju jeleni.

- Od kada su nam ih doselili u susedna Seništa, nemamo mira! Prvo su bili tu, u užoj okolini, a sad već nema zaseoka i sela u kraju, gde oni ne stignu. Najteže je tokom leta i u jesen, ne možemo da sačuvamo bašte kod kuće, a tek useve u njivama, tu se goste svaku noć - kažu nam u selu Negbina.


Jeleni su u ovaj kraj, pričali su ranije nadležni za medije, doseljeni projektom u okviru kog su hteli da ih vrate na prostor odakle su istrebljeni još pre šest decenija.

Informer

Njihova zamisao najteže je pala lokalnom stanovništvu.

- Prvo su valjda bili u nekoj zagradi, tada i nismo imali problema, ali to je bilo samo na početku, a od kada su izašli odatle nastao je haos. Prvo je na udaru od njih bilo selo Seništa, u kome se i nalazi njihovo prihvatilište, a onda su krenuli kroz sva sela u okolini - dodaju meštani.
Pre neku noć, ispričala nam je jedna meštanka, ostala je bez ijedne glavice kupusa za kacu, a rodio je, kaže, najbolje u celom komšiluku. Noćima pre nije gasila svetlo ispred kuće, ne bi li ih uplašila da ne dođu u baštu, ali nije uspela, pa iako se nalazi na svega tri metra od kuće. Iste noći ostala je bez cvekle i šargarepe, pa će uprkos svom trudu i radu celog leta, za ovo povrće morati na pijacu.

Informer

I lane je u ovom kraju bilo slično, pisali smo o ogorčenom deda Milivoju, kome su jeleni za samo jednu noć uništili čitavu njivu, pa je ove jeseni sve plodove iz njive, kaže, povadio i pre vremena.
- Zbog kišnog proleća zakasnili smo sa setvom, taman kada su usevi nikli i okopali ih, "udarila" je suša, bilo je malo i grada, a sad su ih jeleni načisto dokusurili. Uložili smo i trud i rad, orali, kopali, ali kad treba da napunimo trapove pred zimu, nemamo čime, a gde smo bili i šta smo radili čitavog leta? - pita se Milivoje.

Retko da se koji domaćin iz sela pod Murtenicom u razgovoru za novine nije požalio za pretrpljenu štetu od ovih životinja, te ističu da nema niko da ih zaštiti.

Ni strašila ne pomažu

Osim povrća, štete su velike u livadama i pašnjacima za stoku, pa su žitelji ovih sela da bi sačuvali livade za košenje morali još od ranog proleća da krenu sa ograđivanjem imanja. Na parceli u kojoj je detelina, gde su do sada prikupljali oko 500 bala sena, od kada su se pojavili jeleni, kažu, jedva nakose sto bala, što je, ističu, ogroman manjak.

Informer

U jesenjim danima posle kiša, na meti su otave, kojima stočari u jesen jedino napasaju stoku. Oko njiva kače strašila, kese, plastične flaše, ne bi li ih uplašili, ali zaključili su, nema vajde!