20.10.2024.

10:39

Foto: S. S.

Srbija

Kragujevac čuva sećanje na žrtve fašističkog terora oktobra 1941. Sutra Veliki školski čas u Šumaricama

Fašistički teror pre 83 godine počeo je 19.oktobra kada je ubijeno više od 400 ljudi i spaljena tri sela nadomak Kragujevca. 

Osveta zbog ubijenih i ranjenih nemačkih vojnika počela je u Grošnici, odakle je tog dana 1941. počelo hapšenje i streljanje civila, a nastavljena je u Maršiću i Ilićevu.

Podsetivši da je ubijanje civila u ovim mestima bio samo uvod u tragediju koja se desila 21. oktobra, gradonačelnik Nikola Dašić istakao je na komemoraciji da zločin ne sme da se podržava i da "zajednički moramo da stanemo iza toga da se ovako nešto više nikada nigde ne ponovi".

Kraj spomenika u Ilićevu, počast nevino stradalim žrtvama u ime Grada su odali član Gradsko veća za unapređenje i zaštitu životne sredine, Stefan Nikezić i predsednik Skupštine grada, Ivica Momčilović, koji je istakao da je naša obaveza da svake godine budemo na ovom mestu i sa sugrađanima odamo počast svim žrtvama nezapamćenog zločina koji su počinili vojnici tadašnje fašističke Nemačke.

- Obaveza je i da ponos zbog svoje uloge u antifašističkoj borbi i udela u sadašnjem slobodarskom svetu prenesemo na naše najmlađe sugrađane, kao i sećanje na svakog pojedinca i ono što smo pretrpeli u mestima oko Kragujevca i u Šumaricama - rekao je Momčilović.

Komemoraciji u Maršiću prisustvovali su i vence položili Ivica Momčilović, predsednik Skupštine grada i zamenik gradonačelnika, Dejan Ružić.

- Iako bismo voleli da nije tako, Kragujevac na žalost ima istoriju stradanja 1941. godine. Zbog toga smo dužni da negujemo i značajnu pažnju posvetimo nevino stradalima koji su položili svoje živote za našu slobodu. Obaveza Grada Kragujevca je da komemoracijama zauvek sačuva uspomenu na sve njih - rekao je Ružić, podsetivši da ih je samo u Maršiću streljano više od100 civila.

Sutra skraćeno radno vreme šalterskih službi 

Zbog obeležavanja 83. godišnjice od streljanja u Kragujevcu i Dana sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, datuma koji se u skladu sa Zakonom o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji obeležava radno, šalterske službe u holu zgrade Gradske uprave će sutra raditi od 10.30 časova.