20.10.2024.

14:44

Foto: G. R.

Srbija

Da li će biti sarme ove zime? Kupus nikad skuplji! Prodavci u Mačvi zadovoljni!

Na pijacama u šabačkom kraju kilogram svežeg kupusa košta između 80 i 100 dinara, a direktno na njivi kod proizvođača može da se pazari 10 do 20 dinara jeftinije.

- Na kvantašu je pre dvadesetak dana kilogram koštao 130 do 150 dinara. Sad je i tamo i na pijaci jeftiniji, ali je za naše prilike cena i dalje visoka. Obično stavljamo bure od 100 litara, ali pošto je ove godine baš skup stavićemo manje, pa ako ne bude dovoljno za sarmu kupiću u marketu - preračunavala se Šapčanka na pijaci "Živinarnik".

Dok su domaćice šokirane skupim kupusom, proizvođači su zadovoljni jer su ranijih godina kupus prodavali u bescenje ili zaoravali njive pošto se zbog niske cene nije isplatilo da ga seku.

Informer

- Sa kupusom je tako. Svake četvrte, pete godine cena bude dobra i nešto može da se zaradi. Ove godine je, može se reći, lepa cena zbog manje ponude pošto kupusa nema dovoljno. Osim toga, bila je velika suša, kiše nije bilo dva meseca, a dosta proizvođača se žalilo i na loše seme pa je kupus slabo nikao u rasadnicima - kaže Dragan Pavlović iz Bogosavca.

Informer

Najtraženija sorta je "potomak"

Najtraženiju sortu "potomak" koja je idealna za pripremanje sarme zbog tankih listova i korena Pavlović je zasadio na 20 ari. Iako je imao veće troškove pošto je njivu navodnjavao češće nego uobičajeno, u periodu najviših temperatura i svakodnevno, upornost se isplatila. Sav rod su već rezervisali stalni kupci iz sela i okoline po 70 dinara za kilogram.