21.10.2024.

07:30

Foto: Informer

Srbija

Tužan dan u Kragujevcu! Pre Velikog školskog časa, liturgija i moleban žrtvama nemačkih fašista 1941. godine

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića Nemanja Starović predvodiće centralnu komemorativnu svečanost a ispred spomenika V/3 biće izvedena poema "Lekcije iz pamćenja", koju je napisao Dragan Hamović u režiji Nebojše Dugalića.

Pre toga, od 8.30 u Crkvi novomučenika kragujevačkih u Šumaricama održaće se Sveta liturgija , a u 10.30 kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima služiće se moleban kragujevačkim novomučenicima koji će služiti arhiepiskop kragujevački i mitropolit šumadijski gospodin Jovan uz sasluženje sveštenika Šumadijske eparhije.

Autor poeme, pesnik Dragan Hamović već je imao iskustvo pisanja poeme o streljanju u rodnom Kraljevu. Oba istorijska događaja bila su dva čina iste tragedije koje se dogodila 1941. godine. Kada su stala streljanja talaca u Kraljevu, nastavljena su još silovitije, u Kragujevcu.

Imajući u vidu ovu istorijsku povezanost, pesnik Hamović je osećao dug prema ovoj nesagledivoj temi. I čini se da ga je odužio, jer njegove poeme "Prisutni građani" i "Lekcije iz pamćenja" čine celinu, "oktobarski diptih" koji će se možda nekada i objediniti među koricama iste knjige.

Usresređen na pojedinca, Hamović posuđuje glas žrtvama, ubeđen da "glasovi mrtvih nisu mrtvi glasovi", te se iz dramski komponovanog monoglasja izdvajaju glasovi đaka, profesora, preživelih velikana srpskog glumišta, sveštenih lica, zanatlija, pripadnika manjinskih grupa...