25.10.2024.

17:41

Foto: Z. G.

Srbija

Ova firma ne zaboravlja bivše radnike! Oko 550 penzionera na kolektivnoj proslavi u Sevojnu

Tako je oko 550 penzionera prisustvovalo slavlju povodom godišnjice Valjaonice alumnijuma, koja se danas zove Impol Seval.

Uz bogatu trpezu i muziku i organizovan prevoz, penzioneri su se prisećali starih radnih dana. Rukovodstvo nije zaboravilo svoje najstarije, koji su decenijama gradili ovo preduzeće.

Nekada društvena svojina od 2002. godine je prešla sa 70 odsto u vlasništvo "Impola" iz Slovenske Bistrice, dok su po 15 odsto vlasnici mali akcionari i Akcionarski fond.

Penzioneri, većinom starosti od 70 do 80 godina, sa više od 35 godina staža u ovom preduzeću, ovaj dan smatraju velikim praznikom.

Informer

Radnici koji su u valjaonici stekli penziju, ne propuštaju godišnje druženje

- Već 28 godina sam u penziji i svake godine dolazim, osim onda kada je bila korona. Ne znam da li ijedna firma u Srbiji organizuje ovako nešto za svoje bivše radnike. Jedva čekam ovaj dan da se sastanem sa bivšim kolegama. Radio sam 35 godina i sa beneficijom sam otišao u penziju – kaže jedan od penzionera Marko Vučković.
Za druge je, kako kažu, prilika da se prebroje koliko ih je ostalo, da se vide i prosete starih dana.

Za to vreme rukovodstvo sabira rezultate iz prethodne godine i priprema se za naredni period. Posle 49 godina od početka redovne proizvodnje i 22 godine od uspešno sprovedene privatizacije, poslovanje u ovoj godini obeležila je velika kriza svetske i evropske privrede.

Ninko Tešić, generalni direktor Impol Sevala kaže da odavno nije bilo teže prognozirati trend poslovanja.
- Kriza je ogromna, a aluminijumska i automobilska industrija ima problem. Godinama sam želeo da najveće izvozno tržište bude Nemačka, a od 97 odsto ukupnog izvoza 50 odsto ide u Nemačku, jer, uprkos što i oni imaju probleme, najstabilniji su sa cenama i najpošteniji u komunkacijama - rekao je Tešić.