27.10.2024.

10:00

Foto: B. I.

Srbija

Ko je sve ovo pokupio? Najtraženije radnice u Zlatarskom kraju

Skoro da nema njive u novovaroškom, ariljskom i ivanjičkom kraju, kažu, ove dve vredne žene, gde one nisu kopale, plevile, obrađivale, brale voće, a nedavno i kupile krompir. 

Poslove retko kad odbiju, jer im je nadničenje prilika da "uzmu još neki dinar".
- Posla u poljoprivredi je mnogo, pogotovo u planinskom kraju, gde uglavnom živi stariji, nemoćni sami da obrade zasade. Tad im je najčešće potrebna naša pomoć.
Pretežno se svima odazovemo, gde god možemo da stignemo da uradimo. Nije lako, ali ovaj posao, bar nas dve, ne doživljavamo kao teret, već ga radimo sa lakoćom - priča Mirjana Duković.

Informer

Mirjana Duković i Danica Vitorović

Za njih dve sezona počinje čim se otope poslednji snegovi, tada kreću u prve prolećne poslove, pa traje gotovo do prvog snega.

-Posle svakog radnog dana u nadnici, znamo da nas čekuju i neke naše svakodnevne obaveze kod kuće, ali stignemo. Zajedno smo spremale zimnicu, kuvale i džem i ajvar - kažu. 

Informer

Za ovaj posao i dnevnica od 5000 dinara je mala

Od svih poslova, najteže im pada kupljenje krompira.

- Teže je od onog u malinjaku, jer za krompire pored volje za radom i zaradom, treba imati i jaka leđa! Dan je sada kraći, ali opet ceo dan u njivi nije lako. Dnevnica je ove godine 5.000 dinara, ali bi trebalo da bude veća - dodaju ove vredne žene.