26.11.2019.

10:00

Foto:

TV

NA DANAŠNJI DAN NAPUSTIO NAS JE BERNARDO BERTOLUČI! Poznati reditelj preminuo pre godinu dana... (TV IN)

1504 - Umrla je Isabela I Katolička, kraljica Kastilje od 1474. Njenom udajom 1479. za Ferdinanda II od Aragona udaren je temelj buduće španske države.

1648 - Papa Inoćentije X osudio je Vestfalski mir kojim je mesec dana ranje okončan Tridesetogodišnji rat.

1744 - Umro je italijanski graditelj violina Ðuzepe Gvarneri, uz Antonija Stradivarija najveći majstor izrade klasičnih violina. Njegove radove posebno je popularisao Nikolo Paganini. Ukupno, Gvarneri je izradio oko 200 violina.

1893 - Umro je srpski filozof, pisac i političar Milan Kujundžić Aberdar, jedan od prvih profesora filozofije na beogradskoj Velikoj Školi, član Srpske kraljevske akademije, predsednik skupštine Srbije i ministar prosvete. Studirao je u Beču, Minhenu i Parizu, diplomirao u Oksfordu. U mladosti je bio jedan od vođa Ujedinjene omladine srpske i urednik njenog glasila "Mlada Srbadija". Stihovi tog izrazito romantičarskog pesnika pozivali su na borbu za oslobođenje i ujedinjenje porobljene braće. Dela: "Kratki pregled harmonije u svetu", "Ide li svet na bolje ili na gore", "Filozofija u Srba", "Šta je i koliko u nas urađeno na lođici", spev "Srpski patrijarh", balada "Nevesta hajdukova".

1910 - Umro je srpski pisac Laza Kostić, izuzetno snažna i originalna pesnička priroda. U poeziju je uneo nove i smele oblike i obogatio je srpski književni jezik novim izrazima. Eksperimentator i tvorac novih puteva, bio je začetnik srpske avangardne lirike i napisao je nekoliko pesama koje su najviša ostvarenja srpskog romantizma. Istakao se i prevođenjem Vilijama Šekspira - bio je poliglota i erudita. Gimnaziju je učio u Pančevu, Novom Sadu i Budimu, a prava je diplomirao u Pešti, gde je i doktorirao. Kao nacionalni radnik, publicista i saborac Svetozara Miletića, vođe vojvođanskih Srba, hapšen je od strane Austrougarskih vlasti. Kostić je bio i prvi predsednik 1882/83. Srpskog novinarskog društva. Dela: lirske pesme i balade, poetične tragedije "Maksim Crnojević", "Pera Segedinac", rasprave "Kritički uvod u opštu filozofiju", "O Jovanu Jovanoviću Zmaju , njegovu pevanju, mišljenju i pisanju", "Osnova lepote u svetu".

1918 - Podgorička skupština je proglasila prisajedinjenje Kraljevini Srbiji. Dotadašnji vladar Nikola Petrović svrgnut je s prestola, pošto je 1916. potpisao kapitulaciju. Petrovići su ipak sve vreme postojanja Kraljevine SHS/Jugoslavije uživali državne apanaže. Deo njegovih pristalica opredelio se potom za saradnju s hrvatskim ustašama.

1922 - Otvorena je grobnica faraona Tutankamona, koju je u Dolini kraljeva kod Luksora otkrio engleski arheolog Hauard Karter.

1939 - Napadom sovjetske armije počeo je Sovjetsko-finski rat.

1942 - U Bihaću je u Drugom svetskom ratu osnovano Antifašističko veće narodnog oslobođenja Jugoslavije i 54 delegata izabrala su Izvršni odbor AVNOJ-a s dr Ivanom Ribarom na čelu.

Tagovi: