06.12.2019.

12:31

Foto:

TV

LEČIO JE LJUDE KAO LEKAR I KAO PESNIK! Na današnji dan rođen je čika Jova Zmaj! (VIDEO)

Radio je kao lekar u Novom Sadu, Pančevu, Sremskim Karlovcima, Futogu, Beogradu, Zagrebu i Beču, a u Beogradu je od 1890. do 1898. bio dramaturg Narodnog pozorišta. Kao pesnik razvijao se pod uticajem srpske narodne poezije i lirike Branka Radičevića. Osnovao je i uređivao književni list "Javor", satirične listove "Zmaj", "Žiža", "Starmali" i poučni dečji list "Neven", neprevaziđen i po sadržini i po umetničkim i grafičkim rešenjima.

1492 - Španski moreplovac italijanskog porekla Kristifor Kolumbo otkrio je ostrvo Hispaniola. Na njemu se danas nalaze dve države - Haiti i Dominikanska Republika.

1877 - Američki pronalazač Tomas Edison demonstrirao je u Vest Orindžu u Nju Džersiju prvi zvučni snimak.

1917 - Skupština u Helsinkiju proglasila je nezavisnost Finske, koju je priznala sovjetska Rusija. Finska je posle Napoleonovih ratova potpala pod vlast Rusije i 1809. postala je veliko vojvodstvo u sastavu ruskog carstva. Do tada ona je bila sastavni deo Švedske.

1921 - Potpisan je sporazum kojim je uspostavljena Irska Slobodna Država. Iz njenog okvira izuzeta je Severna Irska, odnosno veći deo Alstera, koja je ostala sastavni deo Ujedinjenog Kraljevstva.

1941 - U bici za Moskvu, sovjetska armija je u Drugom svetskom ratu prešla u protivofanzivu protiv nemačke vojske koja je sve vreme, do tada, napredovala od početka rata.

Tagovi: