17.07.2020.

16:36

Foto:

TV

OVI PSI OTKRILI SU NA STOTINE KILOGRAMA NARKOTIKA! Upoznajte simpatične asistente službe Uprave Carina!

Hera je već oko 2 godine u službi i obučena je da prepozna sedam mirisa: duvan i duvanske proizvode, marihuanu, hašiš, opijum, kokain, heroin i ekstazi.

S druge strane, Parižanin labrador Onil još uvek je u procesu prakse i detektuje isključivo narkotike.

Kako ističu vodiči, obuku i trening psi doživljavaju kao igru, a pronalaženje krpice nagrada je sama po sebi. Na ovaj način obučeni psi svakodnevno treniraju, a na carini se najčešće koriste kod većih vozila koja sadrže fabričke šupljine, gde krijumčari mogu da sakriju sve što žele da prošvercuju.

Psi i njihovi vodiči 24 sata su zajedno, često menjaju granične prelaze, a kada ne rade, uživaju u svom domu, maze se, igraju i trčkaraju po dvorištu. Voljeni su i paženi kao i svi drugi ljubimci, ali nimalo nisu razmaženi, pa za njih nema poslastica nakon ručka.

Hera i Onil u čak 99 posto situacija mogu da detektuju ono za šta su obučeni, a iako su mazni, na radnom mestu ne sede prekrštenih šapa. Početkom juna ove godine Hera je otkrila više od 3.000 paklica cigareta skrivenih u autobusu koji je prazan išao po putnike u Švajcarsku.

Kako bi se poboljšali rezultati rada u Upravi Carina ozbiljno se razmišlja o povećanju broja pasa, pa i onih koji mogu da nanjuše takozvani "crni novac".