01.09.2020.

14:11

Foto:

TV

DOBRODOŠLI U "MOČVARU"! Predstavljena nova hit serija, otkrićemo kakve sve mračne tajne krije Novi Beograd!

Serijal je imao svetsku premijeru na filmskom festivalu u Sarajevu, dok je nedavno prošao i selekciju za festival "Serial killer" u Češkoj, kako navode iz organizacije.

Glavne i sporedne uloge tumače - Goran Bogdan, Jana Bjelica, Marta Bjelica, Ana Franić, Nada Šargin, Bojan Žirović, Vuk Kostić, Boris Isaković, Svetlana Bojković, i mnogi drugi, navodi Tanjug.

Televizijsku premijeru u Srbiji "Močvara" će imati 6. septembra na kablovskom kanalu "Superstar TV" u vlasništvu Telekoma Srbije, koji je i ko-producent ostvarenja uz kompaniju "Firefly" i izvršnu produkciju kuće "Baš Čelik" reditelja Srdana Golubovića i Jelene Mitrović.

Nakon toga serija od 10 epizoda će se emitovati na RTS-u od 12. saeptembra.

Informer

Prva pilot epizoda je prikazana odabranoj publici i medijima, gde se priča odvija u urbanom miljeu Novog Beograda, u kome protagonista inspektor započinje istragu brutalnog ubistva.

Galerija raznih likova koji prolaze kroz život pomalo izgubljenog junaka, a čija je prošlost sa druge strane zakona i koji sada mora da se fokusira na rešavanje svojih ličnih demona ne bi li se skoncentrisao na posao rešavanja slučaja pred sobom.

Epizoda sadrži i nekoliko surovih, neprijatnih, autentičnih, životnih scena, iz pera Milene Marković, u režiji njenog supruga Olega Novkovića, koji je zajedno sa njom i autor serije.

Pesnik i dramski pisac, Marković sada debituje kao pisac jedne TV serije, na čijem je scenariju godinama radila sa mnogim izmenama.

- Ja sam školovani scenarista, što znači da sam naučena da se bavim žanrovskim delima, a moj omiljeni žanr u literaturi i filmu bio je oduvek film noir ili detektivski triler - objašnjava autorka, i dodaje da je sama odlučila da kreira priču u tom ključu, kada joj je reditelj obavestio da će raditi seriju.

Tako je svim svojim raspoloživim snagama stvorila priču o jednom romantičnom anti-heroju koji dok traga za čudovištima i sam se nalazi na ivici da postane jedan od njih.

Režiser Oleg Novković prvi put takođe radi jednu TV seriju, a publika ga zna iz umetničkih filmova "Kaži zašto me ostavi", "Normalni ljudi", "Beli, beli svet", "Sutra ujutru", "Otadžbina", gde poslednje projekte potpisuje sa istim piscem.

Informer

Oleg Novković

- Veliki mi je izazov i zadovoljstvo da radim nešto sasvim drugačije i tendencija je u svetu da se kriminalističke priče sa velikog ekrana prebacuju na televizijske serije, što na neki način liči na jedan mamutski film od 10, 12, ili 15 epizoda - analizira Novković i dodaje da je jedva čekao ovakvu priliku, da je posao bio ogroman, ali da ima i veliko zadovoljstvo nakon svega.

Centralni lik je u rukama hrvatskog glumca Gorana Bogdana, koji se uveliko odomaćio u filmovima i serijama u Srbiji, pre svega nagrađena filmska drama "Otac" Srdana Golubovića, serije "Vere i zavere", "Bili smo prvaci sveta", "Senke nad Balkanom", a trenutno snima i seriju "Vreme zla" prema delu Dobrice Ćosića, u produkciji glumca Gorana Šušljika.

Informer

Goran Bogdan

- Moj inspektor Nikola Krsmanović je dosta težak, kao čovek i taj karakter smo stvarali svi zajedno, Oleg, Milena i ja, čestim razgovorima i kod njih kući, i na kraju sam se i zaljubio u taj lik, nakon čega sam jako srećan - nadahnuto priča Bogdan i ne krije zadovoljstvo što su se sada vratili u bioskope nakon pandemije, za početak projekcijom "Močvare".

Najmlađa iz glumačke ekipe je Jana Bjelica u jednoj od vodećih uloga, koja navodi da joj je puno značilo da nauči sve od iskusnijih kolega, a naglašava da su probe za snimanje bile veoma temeljne, iako se lično nikada nije osećala dovoljno spremnom.

Informer

Jana Bjelica

Ana Franić se vraća u glumački svet Srbije nakon što je neko vreme radila i živela u Hrvatskoj i osim u "Močvari" publika će je gledati i u filmu "Ime naroda", čija će premijera biti na Festivalu evropskog filma na Paliću 12. septembra.

Ovde tumači jednu anti-heroinu koja je možda povezana sa teškim zločinom, jer je poznavala žrtvu iz mračnog miljea.

- Najveće zadovoljstvo mi je zapravo da konačno posle toliko godina radim sa Olegom i Milenom, da sarađujem sa ovom ekipom i da učestvujem u nečemu što bih i sama volela da gledam na malim ekranima - iskrena je Franić i dodaje da je njena uloga veoma "masno" napisana, izuzetno dobro, da i na malom prostoru predstavlja veliki izazov za glumca.

Informer

Ana Franić

Marta Bjelica je jedina iz celog glumačkog tima koja je već radila sa rediteljem i scenaristkinjom na filmu "Otadžbina", a ovde tumači suprugu glavnog lika Nikole.

- Veoma je udobno i divno kada imam pred sobom ljude koji su dovoljno inspirativni, a pored toga ih poštujem i volim, onda je uživanje raditi - uzbuđeno priča Bjelica i priznaje da je sve bilo jako intenzivno, te da nije bilo lako stvoriti čitav jedan bračni odnos u kratkom periodu na ekranu.

Informer

Marta Bjelica

Ostaje još samo da se proveri puls i utisak publike, čim serija krene sa emitovanjem u nedelju, 6. septembra na Superstar TV kanalu, a odmah zatim i na RTS 1.