06.11.2020.

11:30

Foto:

TV

Tamo gde se sudaraju vetrovi i vojske, istok i zapad, istorija i budućnost... Priča o Ušću u "Mojoj azbuci Beograda"

Ušće predstavlja deo naselja Novi Beograd, koje se nalazi neposredno uz ušće Save u Dunav, po čemu je i dobilo naziv. Ovaj deo grada je nenaseljen i prekriven zelenim površinama, a u njemu se često održavaju popularne manifestacije - koncerti, festivali, auto-trke i dr.

Ušće zauzima severoistočni deo Novog Beograda i oivičeno je rekama Dunavom i Savom (sa severa, odnosno istoka), Brankovim mostom i Bulevarom Mihajla Pupina (sa juga) i Bulevarom Nikole Tesle i Zemunskim kejom (sa zapada). Severno od Ušća, preko Dunava nalaze se Malo i Veliko ratno ostrvo, a istočno, preko Save nalazi se Kalemegdan i Beogradska tvrđava. Južno od Ušća nalazi se Staro Sajmište, najstariji deo Novog Beogarda i mesto nekadašnjeg logora, a zapadno Zemunski kej i hotel "Jugoslavija".

Uređenje Ušća započelo je posleratnom izgradnjom Novog Beograda. Na dan početka gradenje Novog Beograda 11. aprila 1948. godine na ušću je postavljena spomen-ploča sa tekstom:

Kada ovde bude već stajao ponosni Novi Beograd podignut svesno, planski i s ljubavlju, voljom i rukama trudbenika, omladine, naroda. Neka ova ploča kazuje i podseća: 11. april 1948. tri godine posle završetka Narodnooslobodilačke borbe, završene su pripreme za početak nove radne bitke u borbi za sreću i blagostanje naroda. Toga dana radni ljudi i omladina svih naroda Jugoslavije pregli su da podignu Novi Beograd, da prošire voljeni glavni grad države ravnopravnih naroda sa ove strane Save, da učine većim i lepšim grad, iz koga je Komunistička partija Jugoslavije, na čelu sa drugom Titom, povela ustanak, da novom gradnjom stvore još jedan neprolazni znamen pobedonosne oslobodilačke borbe naših naroda, koje vodi u socijalizam maršal Tito u državi koju su gradili sami narodi.

Autor zapis na spomen-ploči bio je književnik i revolucionar Čedomir Minderović, a tokom vremena spomen-ploča je uklonjena, pa je istovetni zapis postavljen na kamenu.

Prostor Ušća preseca Ulica Ušće, koja se prostire od Bulevara Mihajla Pupina i kružnom putanjom vodi do Brankovog mosta.