15.07.2021.

08:06

Foto:

TV

PSI SU NAJBOLJI DIJAGNOSTIČARI! Poslušajte ih, otkrivaju OPAKE BOLESTI! /VIDEO/

- Pseći njuh može da nanjuši jedinice u trilionu molekula, dakle nešto što se može uporediti sa kapi vode u olimpijskom bazenu, to je veličina molekula koju pas može da otkrije. Imaju 40 puta više receptora od čoveka i mislim da je nama nepojmljivo da tako nešto doživimo - objašnjava dr vet. Mario Babić.

On ističe kako zahvaljujući toj sposobnosti psi mogu da nanjuše baš svaku promenu na našem telu.

- Sve što menja naš miris, pa čak i na molekularnom nivou, za psa je dokučivo i on će to nanjušiti. Problem je što mi tek moramo da naučimo koja su to stanja ili bolesti koje nas menjaju u toj meri da to postane dostupno psima, kako bismo onda njih mogli da ih naučimo da reaguju i na taj način u ulozi pomagača spašavaju naše živote. Ipak treba znati da pas nije mašina, pa da i to što nanjuše nosi visoku verovatnoću, a ne stopostotno rešenje. Za pojedine bolesti i stanja ta verovatnoća je vrlo visoka i kreće se do čak 80 %, ali i dalje postoji mogućnost da je to samo verovatnoća, a ne činjenica - kaže dr Babić.

Istakao je i kako britanski naučnici kao pomoć u dijagnostici raka dojke trenutno razvijaju robota koji bi analizirao molekule mirisa nalik psima i predviđao stepen malignosti karcinoma, ali to je još daleko od realizacije.

Ova stanja pas može da otkrije o svom vlasniku: