16.07.2021.

12:47

Foto: printscreen

TV

MOĆ LEKOVITIH BILJAKA "SPAKOVALE" U INOVATIVNU KAPSULU! Tri naučnice iz Srbije pokrenule GENIJALAN BIZNIS! Pogledajte novu epizodu serijala "Uspešne žene Beograda"!

 

Preduzetništvo je puno izazova i nepredvidivih situacija, ali oni koji se ne boje da uče i imaju dobru inovativnu ideju, već su na pola puta do uspeha!

Ovo je recept Nataše Simin, Marije Lesjak i Ivane Beara, naučnika sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, koje su uspele da pored svojih uspešnih karijera i porodica pokrenu privatni biznis - osnovale su kompaniju "Herb Elixa".

Nagrade

Konkurs za najbolju žensku inovacionu preduzetničku ideju u 2019. godini, pod sloganom "Zauzmi stav, razvijaj ideju", doneo je kompaniji "Herb Elixa" dva miliona dinara za pokretanje i razvoj biznisa.
Novac od nagrade tri uspešne dame iskoristile su za kupovinu potrebnih sirovina i opreme za proizvodnju.
Tada, na konkurs se prijavilo više od 100 timova, a samo su finalisti imali priliku da prođu intenzivnu obuku za pisanje biznis plana i prezentaciju ideje, kao i mentorske konsultacije sa stručnim i uspešnim domaćim preduzetnicima.

Prilikom pokretanja svog posla, ove tri hrabre žene nailazile su na brojne izazove i prepreke. Olakšavajuća okolnost bila im je ta što su se dobro snalaze u novim situacijama i što su kada je bilo potrebno, mnogo učile i donositi prave odluke.

Takođe, uz pomoć Ministarstvo za inovacije, koje ima više programa podrške, prošle su različite obuke iz preduzetništva i dobile značajna sredstava za ulaganje, kao i mogućnost uspostavljanja kontakata sa potencijalnim partnerima i promociju poslovnih ideja.

- Mi smo osmislile inovativni preparat "Herb ELICO", koji je specifična kombinacija tri aromatične, organski gajene biljke. Od origana, timijana i čubara postupkom destilacije pravimo etarska ulja. Kada se oni pomešaju u tačno određenim dozama, ta smeša se rastvori u suncokretovom ulju, a zatim kapsulira. Tako se dobija prirodni preparat koji pomaže u lečenju različitih zdravstvenih poremećaja i bolesti. Posebno je značajan za tretman infekcije mikroorganizmima koji su često otporni na postojeće terapije, kao što je helikobakterija - priča Nataša, doktor biohemijskih nauka, i dodaje:

- Zajedno kontrolišemo ceo proces proizvodnje, od uzgajanja samog biljnog materijala do pakovanja i distribucije finalnog proizvoda. Kao sirovinu koristimo biljni materijal od lokalnih proizvođača. Naši proizvodi se isključivo zasnivaju na naučnim rezultatima proizašlim iz 10 i više godina istraživanja.

Informer

Njena poslovna partnerka profesorka Lesjak kaže da su preduzeće osnovale onog trenutka kada su shvatile da više ne mogu da se bave istraživanjima samo u četiri zida, a najbolje savete davali su im prijatelji koji se bave pravom i ekonomijom.

- Oni su nam pomogli da saznamo koja nam je dokumentacija potrebna i šta su naše obaveze prema državi, a to nismo znale jer smo pre svega naučnici. Kada smo odgonetnuli sve nedoumice, firmu smo otvorile za jedan dan - kaže Lesjakova.

Pet saveta za uspeh

* Budite hrabre i istrajne
* Ne bojte se izazova
* Prihvatite podršku porodice i prijatelja
* Pitajte sve što ne znate i istražujte
* Razmenjujte iskustvo

Da firmu nije teško osnovati kada imate dobru ideju i podršku, potvrdila nam je i Ivana Beara, njihova treća koleginica.

- Prva stvar koju smo uradile jeste da smo konkurisale za vaučer preko fonda za inovacionu delatnost, a koji potpomaže saradnju između privatnih firmi i različitih državnih institucija. Njega smo iskoristile za našu saradnju sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo. Sledeća velika investicija koju smo imale jeste kada smo konkurisale za takozvani mini-grant, gde smo dobile veća sredstva, ali smo morale da uložimo i sopstveni novac - kaže ona.

Ivana dodaje da se pisanjem projekta, što je neophodno da bi se dobila sredstva od države, kristališe sama ideja i dobija se jedan biznis plan.

- Malo je veći napor da se napiše prijava projekta, ali se na taj način dobija sjajan koncept sopstvenog biznisa i samim tim kada predstavljate svoju ideju pred žirijem, vama je lakše jer znate ispred čega stojite - dodaje ona.

Marija naglašava da nije bilo lako doneti proizvod na tržište, pa su u početku preko interneta prodavale svoj preparat.

- U tom trenutku najviše smo ulagale i novca i vremena u digitalni marketing. Reklamirale smo se na društvenim mrežama i radile smo na usavršavanju našeg sajta da on što bolje izgleda i da što bolje prodaje naš proizvod protiv helikoinfekcije - kaže Marija.

Ko su naučnice-preduzetnice:

Dr Nataša Simin, doktor biohemijskih nauka
 

Informer

Dr Nataša Simin je doktorirala biohemiju i zaposlena je na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, kao vanredni profesor. Dr Simin ima više od 15 godina iskustva u naučnim istraživanjima u oblasti biohemije lekovitog bilja. Učestvovala je na više domaćih i međunarodnih naučnih projekata iz ove oblasti. Objavila je 26 naučnih radova u priznatim internacionalnim naučnim časopisima

Dr Marija Lesjak, doktor biohemijskih nauka
 

Informer

Dr Marija Lesjak je vanredni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Dva puta je doktorirala. Prvi put na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu iz oblasti biohemije (2011), a drugi put na University College London, Velika Britanija, iz oblasti molekularne biologije (2015). Naučni rad dr Lesjak usmeren je na procenu biološkog potencijala biljaka i biljnih jedinjenja u in vivo i in vitro sistemima u cilju njihove primene u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji. Dobitnica je više prestižnih nagrada za svoj naučni rad u Srbiji i inostranstvu

Dr Ivana Beara, doktor biohemijskih nauka
 

Informer

Dr Ivana Beara je redovni profesor na Univerzitetu u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet. Doktorirala je biohemiju 2010. godine. Više od 15 godina njena istraživačka oblast je biohemija lekovitog bilja, sa posebnim akcentom na biološke aktivnosti prirodnih jedinjenja i eksperimentalne metode za procenu njihovog lekovitog potencijala. Objavila je preko 30 naučnih radova u međunarodnim naučnim časopisima