10.08.2021.

08:29

Foto: Pixabay

TV

OVIH 5 NAMIRNICA NAJBOLJE GASE ŽEĐ NA LETNJOJ VRELINI - BOLJE OD VODE! A pritom skoro da NEMAJU KALORIJE!

Voda je naime, medij koji igra ključnu ulogu u oslobađanju organizma od različitih štetnih sastojaka kojima smo svakodnevno izloženi. Preporuke za unos te;nosti razlikuju se zavisno od starosne dobi, međutim generalna  preporuka je da bi dnevno trebalo da unesemo  između 1,5 do 2 litre vode.

Osim vode, preporučuje se konzumacija mineralne vode, nezaslađenih biljnih čajeva i sveže ceđenih voćnih i sokova od povrća.

Ovo su namirnice bogate vodom koje nam pomažu u održavanju adekvatnog stepena hidratacije tijekom vrućih letnjih meseci.

Na prvom mestu je lubenica, najpoznatija letnja poslastica. Ona sadrži čak 92 posto vode, a obiluje i prehrambenim vlaknima, vitaminima A i C, magnezijumom, ali i antioksidansima kao što je likopen. Takođe, 100 grama lubenice sadrži svega 30 kalorija, pa osobe koje imaju problema s viškom kilograma mogu bez griže savesti da uživaju u omiljenom voću.

Sledi dinja koja na 100 grama ima oko 90 posto vode. Sadrži i oko dva grama prehrambenih vlakana koji blagotvorno deluju na probavu. Dinja je bogata i vitaminom A, koji štiti zdravlje očiju i imunog sistema.

Tu su i breskve, s oko 89 posto vode na 100 grama. Ovo voće obiluje i vitaminima B grupe, vitaminom A i C i kalijumom. Takođe, preporučuje se konzumacija breskvi zajedno sa korom u kojoj se nalaze brojni antioksidansi, kao što je hlorogenska kiselina koja doprinosi zdravlju celog organizma.

Na četvrtom mestu je krastavac, osvežavajuće letje povrće koje gotovo u potpunosti čini voda, ali sadrži i nutrijente kao što su vitamin K, kalijum i magnezijum. Krastavac obiluje vodom, ali ima vrlo skromnu kalorijsku vrijednost, svega 15 kcal na 100 g.

Na petom mestu su tikvice, koje takođe obiluju vodom i prehrambenim vlaknima koja produžuju osećaj sitosti. Šoljica tikvica sadrži svega 20 kcal, ali i oko 20 g vitamina C što osigurava otprilike 35% dnevnih potreba za ovim vitaminom koji štiti imuni sistem.