08.09.2021.

07:57

Foto: printscreen

TV

POSLE OVOG RECEPTA ĆETE ZABORAVITI NA PEKARU! Hrskav i brz burek po svačijem ukusu!

Kada se kaže pekara, prvo što većini padne na pamet je dobar burek, a da li ste ikada probali da ga sami napravite? Ukus je bolji od kupovnog. 

Ako ste ljubitelj bureka ili pita sa sirom ispobajte ovaj recept i uživajte.

Sastojci:

500 g kora za pitu
500 g sitnog sira (ili 250 g fete)
so
4 jajeta
100 ml ulja (malo odvojite za premazivanje tepsije i pite na kraju)
250 ml jogurta
150 ml kisele vode

Priprema: 

Uključiti rernu na 220 stepeni. Umutite jaja i so. Dodajte ulje, jogurt, kiselu vodu i sir, pa mešajti dok se sastojci ne sjedine. Okrugli pleh pouljiti pa staviti dve kore tako što ćete ih ukrstiti, napraviti krst, a krajevi će vam viriti iz tepsije. Premazati filom. Uzeti 2 – 3 kore pa ih iscepkajte na veće delove (oko 4-6 parčadi) i staviti preko fila. Opet preliti. Tako uraditi do kraja sa korama i filom, ali ostaviti 1-2 kore koje će ići preko. Prebacite preko koru- dve koje ste ostavili, ivice koje vire od prvih kora prebacite preko gornje kore. Premazite pitu sa malo ulja i jos vode. Viljuškom ili nožem izbockajte, kako bi fil upile sve kore.Stavite je da se peče 30 minuta na 220 C.

Pečenu pitu okrenite i po potrebi zapecite dok ne porumeni. Sačekajte par minuta da se prohladi, pa je isecite i poslužite.

Pogledajte: