12.10.2021.

08:05

Foto:

TV

MUŠKA BOLEST, ŽENSKA PATNJA! Hoće, neće, hoće, neće... DRUGI PUT - VIŠE SREĆE!

Prostatitis pogađa muškarce svih uzrasta, ali je češći kod onih sa manje od 50 godina. 90 odsto muškaraca bar jednom u životu ima neki problem sa prostatom.

Simptomi upale prostate

* Bol i peckanje prilikom mokrenja
* Učestalo i otežano mokrenje
* Bol u preponama i donjem delu stomaka
* Bol u testisima
* Bol prilikom ejakulacije
* Temperatura, mučnina, povraćanje

Od svih unutrašnjih organa koje čovek ima, statistički gledano, prostata najčešće oboleva. Prema procenama zdravstvenih organizacija, bezmalo 90 odsto muškaraca bar jednom tokom života imaće problema sa ovom žlezdom, koja predstavlja veoma važan deo muškog reproduktivnog sistema. Najčešća oboljenja prostate, pored prostatitisa (upale prostate), jesu i benigna prostatična hiperplazija (uvećanje prostate) i kancer prostate.

Izaziva impotenciju

Prostatitis je oticanje i zapaljenje prostate, žlezde koja se nalazi ispod bešike i koja "hrani", obogaćuje i transportuje spermu. Upala prostate pogađa muškarce svih uzrasta, ali češće one sa 50 i manje godina. Zapaljenje je zapravo odbrambena reakcija organizma na štetne agense, koji su najčešće biološki (bakterije, virusi, gljivice i slično), ali mogu biti i hemijski, fizički i mehanički. Prostatitis može biti akutni ili hronični, pri čemu akutni ima mnogo izraženije simptome, poput visoke temperature, jakih bolova, mučnine, povraćanja i otežanog, a ponekad čak i onemogućenog kretanja.

Hronična upala prostate može nastati sama od sebe, ali i kao posledica lošeg lečenja akutnog prostatitisa. Simptomi su blagi, često i potpuno odsutni, bolovi nisu jaki, pa je učestalo, odnosno otežano mokrenje praktično najveći problem za pacijente.

Informer

Međutim, ogroman broj muškaraca koji pati od akutne ili hronične upale prostate istovremeno ima i probleme sa impotencijom, iako erektilna funkcija nije pod direktnim uticajem prostate. U teoriji, dakle, impotencija ne bi trebalo da bude posledica prostatitisa, ali je u praksi situacija sasvim drugačija. Lekari veruju da tome u najvećoj meri doprinosi psihološki faktor, ali upozoravaju da mnogo toga zavisi i od metode lečenja koja se izabere i faze u kojoj se bolest nalazi.

Biciklisti u opasnosti

U zavisnosti od uzroka, do akutne bakterijske upale prostate može doći postepeno ili iznenada, ali se i do izlečenja stiže relativno brzo, bilo da se organizam sam izbori sa problemom, bilo da se koriste antibiotici i drugi medicinski tretmani. Međutim, u određenom broju slučajeva antibiotici nisu efikasni jer se bakterije praktično "sakriju" u prostatu, što se naziva hronični bakterijski prostatitis i njega je mnogo komplikovanije lečiti. Bakterije, doduše, nisu jedini uzrok upale prostate, do koje može doći i zbog poremećaja imunološkog i nervnog sistema, ali i zbog povreda u predelu karlice, čemu su posebno skloni biciklisti i džokeji. Faktori rizika za prostatitis takođe su i urinarne infekcije, dehidratacija, nezaštićeni seksualni odnosi, HIV virus i stres.

Prostata voli cink

Stručnjaci napominju da se pravilnom ishranom simptomi prostatitisa mogu u velikoj meri ublažiti. Potrebno je smanjiti unos mleka, mlečnih proizvoda i rafinisanih ugljenih hidrata, a povećati unos namirnica koje su bogate cinkom. Isto tako, za zdravu prostatu preporučuju se brokoli, paprika, kukuruz šećerac i šargarepa.

Pogledajte i koje namirnice je kardiolog zabranio ljudima koje voli: