16.10.2021.

09:06

Foto: Informer/Z.G.

TV

OTROV ILI LEK? 10 stvari koje niste znali o konoplji!

Konoplja je jedna od najkorisnijih i za preradu najpogodnijih biljaka na svetu. Industrijska konoplja se koristi za izradu papira, zatim u tekstilnoj i građevinskoj industriji, medicini, a veoma je popularna i u kuvanju. Zbog svojih izuzetnih karakteristika i upotrebljivosti, ona je sastavni deo hiljade proizvoda.

U svetu postoji oko 25 hiljada vrsta proizvoda od konoplje - papir, biogorivo, plastika, medicinski preparati, proizvodi za negu tela, građevinski materijal... Čak 80% svog tekstila, raznih tkanina, odeće, zavesa i posteljina do 1820-ih je proizvedeno od industrijske konoplje.

Vrlo često se industrijska konoplja meša sa indijskom konopljom, poznatijom kao marihuana, koja se koristi kao rekreativna droga, te u druge medicinske i duhovne svrhe. No, iako potiču iz istog roda – Cannabis Sativa, industrijska konoplja i marihuana su biljke koje se razlikuju po načinu uzgoja, korištenja i djelovanja na ljudski organizam.

Postoji veliki broj poznatih ličnosti koje su uzgajale konoplju, a među njima su i Džordž Vošington, Tomas Džeferson, Bendžamin Frenklin i drugi.

Prve Biblije, pomorske karte, te prvi nacrt američke Deklaracije o nezavisnosti proizvedeni su od industrijske konoplje.

Fordov Model – T bio je konstruiran od konoplje i konopljinih plastičnih panela čija je udarna čvrstoća bila 10 puta jača od čelika, a sam automobil zamišljen je da vozi na gorivo od konoplje.