18.10.2021.

13:00

Foto: Pixabay

TV

GENETSKI KOD NOSIMO I U VLASI KOSE! Možda ste vi vegetarijanac, ALI VAŠA KOSA SIGURNO NIJE!

Možda ste vi vegetarijanac, ali vaša kosa sigurno nije. Premali unos proteina u organizam neminovno će se odraziti i na zdravlje kose. Iznenadni stres takođe može izazvati opadanje kose.

100 izgubljenih vlasi dnevno smatra se prirodnom obnovom tela.

Mnogo toga možete saznati na osnovu nečije frizure: koliko se neko brine o sebi, vodi li računa o trendovima, da li je uredan, koja mu je omiljena boja, kakvog je trenutno raspoloženja.
Na osnovu kose, takođe, može se zaključiti i šta jedemo, kakva nam je genetika, da li smo pod stresom i da li patimo od nekog zdravstvenog problema. Da, dobro ste čuli, kosa može poslužiti i u dijagnostičke svrhe, jer njen kvalitet i stanje u kojem se nalazi mnogo toga govore o zdravlju celokupnog organizma.

Vreme je da naučite kako da osluškujete svoju kosu i na koji način da tumačite upozorenja i signale koje vam ona svakodnevno šalje.

Informer


Možda jeste dosadna, iritantna i neprijatna, ali perut definitivno nije zarazna, a još manje opasna. Zvanična medicina još nije sasvim sigurna šta izaziva perut, ali preovladava mišljenje da je reč o prekomernoj ekspanziji gljivica. Drugi mogući faktori rizika su masna koža, stres, gojaznost, vremenski uslovi, ekcem ili psorijaza, ali šta god da je - opasno sigurno nije.

- Prekomerno opadanje dlaka

Ljudi u proseku izgube između 80 i 100 vlasi dnevno, što je rezultat normalne i prirodne obnove tela. Sve preko toga, a naročito kada kosa opada u pramenovima, znak je da nešto ozbiljno nije u redu sa celokupnim organizmom.
Najčešći razlog prekomernog opadanja kose je pogrešna ishrana, odnosno nedovoljan unos gvožđa. U prevodu: možda ste vi vegetarijanac, ali vaša kosa sigurno nije. Premali unos proteina u organizam neminovno će se odraziti i na zdravlje kose, pa se vegetarijancima i veganima preporučuje da uzimaju vitamine i druge suplemente.
Iznenadni stres takođe može izazvati opadanje kose, baš kao i groznica, grip ili neka druga infekcija. Jedan od prvih simptoma dijabetesa može biti iznenadno proređivanje i gubitak kose, a ukoliko na četki primetite više dlaka nego što je normalno, postoji opasnost da imate neki problem sa štitnom žlezdom, a najčešće hipotireozu.

- Suva i lomjiva kosa

Ako imate suvu i oštećenu kosu, koja se lomi i cveta na krajevima, u najvećem broju slučajeva možete kriviti ili sebe ili svoje roditelje. Geni često imaju presudan uticaj na kvalitet kose, a ako vas nisu "upropastili" roditelji, sva je prilika da ste štetu sami izazvali prekomernim peglanjem kose, agresivnim farbanjem ili nekvalitetnim šamponima.
Međutim, suva i lako lomljiva kosa ponekad - češće nego što se misli - može biti znak zdravstvenih problema, poput poremećaja rada nadbubrežne žlezde, ili takozvanog Kušindrovog sindroma. Nizak nivo određenih hormona u krvi takođe može prouzrokovati višak fosfora i manjak kalcijuma u organizmu, pa promene u kvalitetu i hidriranosti kose ne bi trebalo uzimati zdravo za gotovo.

- Istanjene i proređene vlasi

Kada se zdrave, pune i guste kike pretvore u tanke, krhke i proređene vlasi, možda je vreme da počnete da paničite. Ovakva promena neretko je izazvana problemima sa štitastom žlezdom koja, osim što reguliše endokrini sistem, igra veoma važnu ulogu i u formiranju kose. A kada se istanjena kosa pojavi u kombinaciji sa prekomernim opadanjem vlasi, možda se radi i o hormonalnom disbalansu koji je posledica takozvanog sindroma policističnih jajnika. Ovaj endokrini poremećaj utiče na rad jajnika i dovodi do preteranog istanjivanja i proređivanja kose, pogotovo kod žena sa lošom genetskom predispozicijom, pa stručnjaci savetuju da osluškujete svoj organizam i na vreme registrujete sve neobične i neočekivane promene.