27.10.2021.

20:10

Foto:

TV

OTAC KOJI JE IMAO 2.000 SINOVA I ĆERKI! Ovaj čovek ostavio je najveće potomstvo u istoriji sveta!

Svima je dobro poznato ime čuvenog mongolskog vojskovođe Džingis-kana. Veruje se da je on predak oko osmine Azijata koji danas žive na svetu.

Bio je ratnik iz 13. veka koji je ostao duboko ukorenjen u svetskoj istoriji. Imao je svega devet godina kada su mu otrovali oca i njega proterali iz plemena. Međutim, kada je stasao, on se vratio da zauzme mesto koje mu je rođenjem pripadalo.

Oženio se sa samo 16 godina devojkom po imenu Borte i orodio se sa njenim plemenom. Jasno je da joj nije bio veran, i mada je u toku života bio sa mnogo žena, ona je ipak zadržala titulu carice celog života.

Već u desetoj godini života prvi put je izvršio ubistvo. U pitanju je bio njegov polubrat. Do kraja života ubio je (direktno i indirektno) oko 40 miliona ljudi.
Bio je jedan od najvećih vojskovođa u istoriji. Za vreme njegove vladavine Mongolsko carstvo prostiralo se na delovima teritorija današnje Kine, Pakistana, Iraka, Koreje, Irana, Kazahstana, Jermenije, Gruzije i  Rusije.

Ostao je upamćen kao jedini vladar u istoriji koji je uspeo da osvoji neku rusku teritoriju u periodu zime. 

Njegova smrt nije do kraja razjašnjena. Neki tvrde da je umro od starosti i iscrpljenosti, neki da je preminuo od posledica bolesti, a jedna od zanimljivijih tvrdnji je ta da je umro nakon što ga je kastrirala kineska princeza u znak odmazde što joj je porodica pobijena.

U videu koji sledi pogledajte kako danas izgleda savremena Mongolija; država naslednica velike Džingis-kanove imperije!