29.10.2021.

10:00 >> 09:34

Foto: Printscreen

TV

KAKO TREBA DA MIRIŠE BEOGRAD? Pronašli smo mesto gde to najbolje znaju - NAJSTARIJU PARFIMERIJU U GRADU! Pogledajte novu epizodu serijala "Beograd - naj od naj"!

 

Danas se u ovoj ulici nalaze Patrijaršija Srpske pravoslavne crkve, Saborna crkva, Osnovna škola Kralj Petar I, kao i najstarija beogradska Kafana "Znak pitanja". U neposrednoj blizini ulice Kralja Petra, na Kosančićevom vencu, nalaze se i ostaci zgrade Narodne biblioteke i kuća Mike Alasa. Ali, ako biste se uputili naniže ka donjem Dorćolu, i zastali kod broja 75, osetili biste poseban miris – miris Beograda.

Od 1954. godine, do danas, na istoj adresi, u istom lokalu, sa istim izlogom kojeg krase bočice parfema kao i pre 67 godina, nalazi se parfimerija „Sava“ – jedina parfimerija gde se još uvek mirisi prave ručno. Ova radnja od svog postojanja nailazi na razne prepreke, ali i odoleva – vremenu, trendovima. Ostaje verna svom načinu pravljenja raznoraznih mirisnih nota i nesebično čuva miris beogradske prošlosti.  

Informer

- Slušajući priče od dede, verujem da je Beograd bio više nalik na to kako mi danas čuvamo sliku o njemu u parfimeriji "Sava". Meni se to dopalo, sve je nekako sporijeg ritma - kaže parfimer Nemanja Jovanov.

Dobar parfem je oduvek bio statusni simbol. Niste mogli da prošetate ulicama Beograda i bilo koga osetite na te posebne, prave i kvalitetne mirise. Znalo se – parfeme su mogli da priušte samo najbogatiji. Bilo muški ili ženski, parfemi su predstavljali simbol elite i stvar prestiža. Ovo nije važilo samo u svetu, već i kod nas, odmah po dolasku parfema u Srbiju, znalo se ko miriše na vrhunske parfeme.

- Mirisi su relativno rano došli u Srbiju i u Beograd, kao i u većim varošima. Po njima su mogli da se prepoznaju dame i gospoda. Oni su mirisali na neke magične mirise koje su doneti ko zna odakle. Međutim, između dva rata, miris je u gradskim sredinama postao nešto standardno i uobičajeno. Pre svega u tom nekom obliku kolonjske vode - objašnjava parfimer. 

Danas, da bismo došli do svog omiljenog mirisa ne treba da čekamo po nekoliko dana ili meseci. Dovoljno je da odemo u parfimeriju i kupimo ga.  Retko koga zanima kako je nastala ta tečnost koja se nalazi u bočici. Važno je da lepo miriše. Sam proces pravljenja parfema je veoma kompeksan. S modernizacijom mašina, danas to izgleda mnogo lakše i brže, a pre pedeset i više godina bilo je potpuno drugačije. Mirisi koji su se pravili ručno iziskivali su i po šest, ali i 12 meseci izrade. 

Informer

-Raspon kako se dolazi do mirisa varira. Svaki miris ima neku priču prilikom svog nastanka - da li inspiraciju, raspoloženje, sukob između parfimera i kupca...Sam proces je dosta jednostavan - prosto vi sedite i mirišete. Pa, se onda umorite i ne možete više da mirišete, pa nastavite sutra - kaže parfimer Jovanov.

Nije lako opstati u vremenima kada nam je svaka kozmetika na dohvat ruke. Svoju autentičnost treba gajiti, ostati jedinstven po kvalitetu i usluzi, a to sve parfimerija "Sava" i dan danas pruža. A, možda je baš u toj istrajnosti i tajna uspeha.

- Istrajnost pre svega u tome da mi ostanemo u tom ritmu, čak i tvrdoglavo u nekim trenucima. Mi smo praktično jedan živi muzej koji čuva taj neki starinski, spori način i prodaje, i rada i života... - kaže Nemanja Jovanov.

U parfiimeriji "Sava" nema najjeftinijih ili najskupljih parfema. Njihov moto je da svako ima pravo da lepo miriše.

U parfimeriji nema imena parfema, samo brojevi i po neko slovo. To su njihove šifre po kojima obeležavaju bočice raznih mirisa. Na taj način upevaju da ne favorizuju ni jedan miris. 

- Naši mirisi su pod kodovima. Nemamo skupe kutije, već skormne i veoma lepe kutijice u kojima poklon može beskrajno šarmantno da izgleda - kaže beogradski parfimer.

Prošetajte ulicom Kralja Petra. Svratite u broj 75, prepustite poznatim parfimerima da skroje miris po vašem ukusu i senzibilitetu i saznajte koje su to note na koje Beograd miriše.