05.11.2021.

10:00

Foto: printscreen tvin

TV

OVDE JE FUDBAL VIŠE OD IGRE! Da li znate koji je najstariji klub u Beogradu?! Pogledajte novo izdanje emisije "BEOGRAD - NAJ OD NAJ"!

U jednoj maloj Kraljevini Srbiji na početku XX veka društvu je bilo nezamislivo da se mladi ljudi zanose "teranjem" ili "pikanjem" lopte. I možda ovaj danas najomiljeni sport ne bi bio prihvaćen da se beogradskim fubalskim pionirima nisu pridružili studenti iz Švajcarske. 

Početkom 1903. godine interesovanje omladine je poraslo, a mladići koji su pikali loptu na praznom placu su dobili želju da osnuju svoj klub. I tako je Kraljevina Srbija dobila prvi sportski klub pod nazivom "Soko", današnji fudbalski klub BASK.

Informer

Fudbalski klub BASK

Bez mnogo sredstava i podrške, ali uz beskrajnu ljubav i posvećenost, ovom sportu, zajedništvo, drugarstvo i naporan rad iznedrili su neke velike igrače čija imena zaljubljenici u fudbal znaju i danas.

- U fudbalkom klubu BASK su u Montevideu igrali Milutin Ivković Milutinac, koji je nastupao za "Soko", zatim golman Milovan Jakšić i mnogi drugi. Reprezentativci koji su bili ovde su Biševac, Petronijević, Bojan Ostojić, Neca Stevanović...  - rekao je predsednik fudbalskog kluba BASK Bojan Radovanović.

Rezultati koje je ovaj klub postigao svedoče koliko je put prevalio i kakav je uspeh postigao ovaj fudbalski klub. 

- Po spomenici koju imamo, više je bilo pobeda nego poraza, više datih golova nego primljenih. Tako je i u novije vreme - rekao je Radovanović.

BASK danas igra u Srpskoj ligi Beograd, trećem rangu fudbalskog takmičenja u Srbiji, ali njegova istorija i tradicija jasno govore - samo je pitanje vremena kada će sa ovog terena kod Hipodroma na velku scenu stupiti neki novi Jakšić ili Milutinac. Jer u BASK-u, fudbal je- više od igre.

Pogledajte novo izdanje emisije "BEOGRAD - NAJ OD NAJ":