09.11.2021.

10:00

Foto: printscreen

TV

PROĐE AŽDAJA KROZ NAŠE SELO, SVETLE JOJ OČI NADALEKO I BREKĆE, A CEPA SVE ŠTO JOJ STANE NA PUT! Evo kada je prvi automobil stigao u prestonicu, koliko je koštao, koje je marke bio i ko ga je vozio? Otkrijte sve u novoj epizodi "Beograd - Naj od naj!"

Glasan zvuk motora naterao je zaprepašćene ljude u beg. Prolaznici su se krstiti sluteći da je u pitanju nešto nečastivo, a već sutradan se kroz Beograd prepričavala vest: - Prođe aždaja kroz naše selo, svetle joj oči nadaleko i brekće, a cepa sve što joj stane na put. 

Vozilo je bilo marke Neseldorf i poticalo je iz češke fabrike Tatra, a vlasnik je bio Boža Radulović, sin bogatog trgovca. 

- Sve do 1912. godine nije bilo puno automobila u Beogradu. Oni su u to vreme bili privilegija bogatih - objašnjava Bogdan Petković, direktor Muzeja automobila u Beogradu i ističe da nakon toga  kreće ekspanzija i otvaraju se prva predstavništva u glavnom gradu.

Najstariji primerci koje možemo videti u ovom muzeju su tricikl Marot Gardon iz 1897, Ford Pilot iz 1903. i ručno rađeni Šaron iz 1908. godine.

Muzej automobila predstavlja ličnu zbirku Bratislava Petkovića, kolekcinara i osnivača, i najmlađi je tehnički muzej u našoj zemlji. U zbirci se nalaze stari i retki automobili koji imaju poseban značaj za upoznavanje razvoja automobilizma kod nas i u svetu.