13.11.2021.

12:38

Foto: Pixabay

TV

ZDRAVLJE IZ KAŠIKE! Ovo su najlekovitije čorbe iz celog sveta!

Čorbe sadrže mnogo toga što je dobro za naše zdravlje. One su okrepljujuće, lake za varenje i obezbeđuju hranljive sastojke potrebne našem telu da se oporavi ili odbrani od bolesti. Pileća čorba je glavni kućni lek za prehlade. U Tajlandu se kiselo-ljuta čorba od škampa takođe koristi protiv gripa i prehlade. Čorba od kupusa popularna u istočnoj Evropi sada se preporučuje kao kućni lek za čir. U ostalim delovima sveta veoma se cene različiti recepti za čorbe, a ovo su samo neke od njih.

Informer

Hipokratova čorba

Smatra se da je ovu čorbu još pre 2.500 godina izumeo Hipokrat, starogrčki doktor i otac medicine. Početkom prošlog veka popularizovao ju je nemački lekar dr Maks Gerson, a pripisuje joj se sposobnost jačanja imuniteta i detoksikacije.
Sastojci: koren celera, koren peršuna, 2 glavice luka, jedan veći praziluk, beli luk prema želji, malo peršunovog lista, 600 g paradajza, 400 g krompira. Za obogaćivanje ukusa preporučuju se u manjim količinama: lovor, korijander, kapar, kim, komorač, muskatni oraščić, origano, ruzmarin, šafran, žalfija, estragon i majčina dušica.
Priprema: Operite povrće, isecite ga na kockice, a možete ga i narendati. Stavite povrće u veliki lonac i dodajte vode da prekrije povrće. Zagrejte vodu do vrenja, a potom nastavite da kuvate čorbu na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Na samom kraju kuvanja dodajte beli luk i začine. Kuvanu čorbu propasirajte.

Tom jam (Tajland)

Tom jam supa koristi se kao narodni lek za razne bolesti poput prehlade ili gripa. U poslednje vreme, međutim, naučnici navode i da čuveni tajlandski specijalitet ima i antikancerogena svojstva.

Sastojci: 2 1/2 šolje bujona od škampa, pilećeg bujona ili vode, 10-12 škampa, 3 1/2 kašike soka od limete, 6 malih čili papričica, 3 velike kriške đumbira (galangala), 6 listova limete, usitnjenih (preskočite ili nađite neku zamenu), 2 kašike taj-čili paste (ima je u supermarketima), 2 kašike taj-čili paste u ulju (ako je ne nađete - preskočite), 3 kašike ribljeg sosa, stabljika limunove trave, sitno iseckane, 6 svežih ili konzerviranih šampinjona.

Priprema: Sipajte u lonac 3 šolje bujona ili vode da provri. Zatim dodajte veliku šaku očišćenih škampa. Kuvajte ih dok voda ne dobije narandžastu boju. Neka se voda redukuje na nešto više od 2 šolje. Dodajte limunovu travu, đumbir, listove limete, čili, pečurke, taj-čili pastu i pustite da provri. Na kraju dodajte sok od limete (ako ga dodate ranije, supa može da bude gorka). Kuvajte dok se račići ne skuvaju. Služi se toplo.

Napomena: Možete koristiti piletinu, kombinaciju piletine i škampa ili različite morske plodove.

Informer

Boršč (Rusija)

Rusi ne preživljavaju hladne zime samo pomoću votke. Zdrava čorbica boršč je, naročito kada stegne minus, nezaobilazna. Ovo je originalni recept.

Sastojci: 1/2 kokoške (ili celo mlado pile), cvekla, 2 krompira, 1/2 glavice mekšeg kupusa, luk, šargarepa, 2 dl soka od paradajza, ulje, so.

Priprema: Pola kokoške u komadu stavite u 4,5 l hladne vode u koju ste dodali so i kuvajte kao supu dok se meso ne skuva. Meso potom izvadite. U preostalu vodu dodajte cveklu isečenu na rezance. Kada je cvekla napola kuvana, dodajte krompir isečen na kocke. Nakon što su kuvani, dodajte na što sitnije rezance isečen kupus. Kuvajte još 10-15 minuta. Kupus ne sme da se prekuva. U međuvremenu napravite zapršku: na malo ulja prodinstajte sitno seckani luk, dodajte rendanu šargarepu i dinstajte dok ne omekša. Dodajte sok od paradajza, malo prokuvajte i sipajte u lonac. Lagano promešajte i dosolite po ukusu. Kuvajte još 1-2 minuta. U tanjir se prilikom serviranja može dodati sirće ili pavlaka.

Napomena: Jelo se takođe možete praviti i od svinjetine ili junetine, ali se u Rusiji nekada pretežno pravio od starije koke. Zimi možete upotrebiti i kiseo kupus.

Informer

Laksa (Malezija)

Postoje mnoge varijacije u receptima za malezijsku laksa čorbu. Mi vam nudimo varijantu Džejmija Olivera za brzu čorbu bez mesa, a vi po želji možete dodati i piletinu.

Sastojci: kockica bujona, pola duguljaske kriške bundeve, 2 čena belog luka, 5 cm svežeg đumbira, crvena ljuta paprika, kašičica kurkume, pola vezice mladog luka, kašičica maslaca od kikirikija, 4 lista limuna (preskočite ili nađite neku zamenu), vezica korijandera, 300 g nudli od pirinča, 600 g zelenih špargli, 400 ml nemasnog kokosovog mleka, sok od 1 limete.

Priprema: U posudu sipajte litar vruće vode i dodajte kockicu bujona. Narendajte gornji deo bundeve, bez semenki, ali nemojte da je ljuštite. Dodajte je bujonu. U blender stavite krupno isečenu ljutu papriku i prethodno oljušten đumbir, stabljike korijandera, mladi luk i pasirani neoljušteni beli luk. Začinite soja sosom, listovima kombava limuna, maslacem od kikirikija, ribljim sosom i kurkumom. Sameljite dok ne dobijete pastu. Pastu dodajte u vruću vodu. Dodajte nudle i promešajte. Sipajte kokosovo mleko. Šparglama uklonite tvrde krajeve, a zatim ih isecite na krupno i dodajte u supu. Laksu poslužite u loncu, pospite listovima korijandera.

Informer

Mamina pileće supa

Znamo da svaka domaćica ume da pripremi pileću supu, ali tekst o lekovitim čorbama (supama) bi jednostavno bio nepotpun. Svim ljubiteljima domaće supe nisu ni bili potrebni (naučni) dokazi da ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Recept smo pozajmili od slavne kuvarice Najdžele Loson.

Sastojci: veće pile, neoljušten crni luk - presečen napola, komad očišćenog korena celera, dve šargarepe - očišćene, nekoliko grančica peršuna, nekoliko zrna bibera, 2 lista lovora, kašika soli. Za dodatno lekovito dejstvo dodajte čen belog luka, neoljušten, blago zgnječen.

Priprema: Stavite sve sastojke u veliki lonac i prelijte hladnom vodom da ogreznu. Kada voda proključa sa površine temeljno uklonite svu nečistoću koja se pojavila tokom ključanja. Potom kuvajte na tihoj vatri oko tri sata. Probajte supu, kada poprimi intenzivan miris kokošjeg mesa i zlatnu boju, gotova je. Izvadite meso i ohladite je tako da možete da skinete svu mast koja se nakupila na površini. Pre služenja zagrejte supu i poslužite je sa komadima kuvane šargarepe i mesa. Dodajte iseckan peršun.