19.11.2021.

10:00

Foto: Printscreen

TV

BLIZNAKINJE S UŠĆA SPOJILE PROŠLOST, SADAŠNJOST I BUDUĆNOST! Beogradske lepotice su u centimetar iste visine - neverovatnih 103.9 metara!

 

Ako s pozicije Brankovog mosta ili Beogradske tvrđave bacite pogled na Novi Beograd, nećete moći da ne vidite dve kule Ušća koje podsećaju na nekadašnje bliznakinje Svetskog trgovačkog centra u Njujorku.

Nekadašnji "CK" odnosno sedište Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, zgrada Ušće nalazi se u bloku 16 na opštini Novi Beograd. Zgrada je prvobitno sagrađena 1964. godine kao palata Društveno-političkih organizacija, dok danas predstavlja poslovni centar.

Tokom bombardovanja Beograda 1999. godine zgrada je pretrpela ozbiljna oštećenja, a nakon obnove, dobila je dodatna dva sprata, kao i modernu, danas svima prepoznatljivu spoljašnjost.

Staklena kula Ušće 2, gotovo je preko noći svojim armirano-betonskim jezgrom dosegla svoju stariju sestru. Po uzoru na svetske metropole, Beograd je zahvaljujući njoj dobio još bogatiju panoramu koju sada krase neke od najviših građevina u ovom delu Evrope.

Jovana Cvetković, direktorka razvoja, tehničkih operacija i inovacija u MPC Properties kaže da ovaj objekat zadovoljava određene specifikacije u pogledu lokacije, karakteristika, opremanja, kao i upravljanja objektom. 

Informer

- Prilikom izrade novog koncepta za ovaj poslovni objekat želeli smo da pomerimo granice na domaćem tržištu, ali i regionu, i da idemo u korak sa aktuelnim svetskim standardima i objektima koji se trenutno razvijaju u većim biznis centrima, a pre svega u Londonu, Beču i Varšavi. Ono što je zanimljivo jeste da je Ušće Tower 2 jedina zgrada koja diše i ima sistem prirodne ventilacije integrisanim u fasadu, koji je novina na domaćem tržištu - priča Cvetković. 

Ušće 2 je prepoznatljivo po jedinstevnom panoranskom pogledu na prestonicu, jer trenunto ne postoji ni jedan objekat koji u tom smislu može da pruži sliku Beograda kao sa razglednice.

Informer

Ono što je zanimljivo jeste da najviše zgrade u Beogradu nisu čuvene samo po svojoj visini u trenutku izgradnje, već su svojevrsni arhitektonski biseri, ne samo u našoj zemlji, već i u regionu.

- Izgradnjom Ušća 2 kompanije u Srbiji su dobile priliku da imaju kvalitetno, inspirativno i zdravo radno okruženje, ali i funkcionalan prostor koji odiše elegancijom. U sklopu  kompleksa obezbeđeni su i svi potrebne prateće sadržaji, kao što su restorani, šoping centar, fitness centar, zelena zona za opuštanje i relaksaciju, parkovi, zatim kulturni sadržaji i mnogi drugi - kaže Cvetković. 

Pogledajte najnoviju epizodu serijala "Beograd - naj od naj":