10.12.2021.

10:30

Foto: Pritscreen/tvin

TV

DIVLJE SVINJE I VIZONSKI PACOVI USRED BEOGRADA! Oko ovog ostrva gložili su se Austrougari u Turci, a sada je PRIRODNI BISER SRPSKE PRESTONICE!

 

Prema administrativnoj podeli pripada gradu Beogradu, a nalazi se na teritoriji gradske opštine Zemun. Prvi pisani trag o ostrvu datira iz 1699. godine kada je ono opisano kao veliko šumovito ostrvo, dok najstariji likovni prikaz dolazi iz 1514. godine koji je zabeležio mađarski kartograf Lazar Deak.

- Istorijat Verlikog ratnog ostrva je veoma bogat. Kartografski prikazi se pojavljuju već u 16. veku. Mađarski putopisac i kartograf Lazar Deakje ovo ostrvo prvi put na kartama prikazao kao mali peščani sprut. Pošto je tako pozicionirano, tako da se danas nalazi između Opština Zemun, Novi Beograd i Stari Beograd, bio je pogodan za razna ratna dejstva. U jednom trenutku Austrougarska i Turska nisu mogle da se dogovore, pa su 1741. godine ostrvo podelili na pola. Deo bliži Beogradu je pripao Turskoj, a drugi, severniji deo, pripao je Austrougarskoj – kaže Luka Tubić, inženjer šumarstva - JKP “Zelenilo Beograd”.

Informer

Ratno ostrvo je često menjalo i imena. Najstariji naziv bio mu je Dunavsko ostrvo, zatim Cigansko ostrvo, a tek krajem 18. veka na planovima se pojavljuje ada odvojena u tri dela, sa nazivom Ratno ostrvo. Posle Prvog svetskog rata, kada su ostrva izgubila vojni značaj, Malo ratno ostrvo je nazvano “Konjska ada", a Veliko ratno ostrvo se zvalo “Sirotinjsko ostrvo".

Prvi premer velikog ratnog ostrva je vršen posle Drugog svetskog rata i on se prostirao na 150 hektara. Kada je 2005. godine ratno ostrvo dodeljeno na upravljanje Javno Komunalnom Preduzeću “Zelenilo Beograd“, izvršeno je merenje i ostrvo je tada imalo 211 hektara.

- Najveća ekspanzija ostrva desila se kada se gradila hidrocentrala Đerdap, jer je tada tok Dunava usporen i onda je površina vodenog ogledala raširena. Ta količina peščanog taloga, koja se nanosila sa severa, usporila se i većom brzinom se taložila na ovom predelu oko ostrva – kaže inženjer šumarstva Luka Tubić.

Veliko ratno ostrvo ima i tri zone sa različitim režimima zaštite: zona zaštite prirode, zona rekreacije i zona turizma.

- Prva zona, gde je i najviši stepen zaštite, predstavlja sigurno 80 odsto Ratnog ostrva. Druga zona je zona rekreacije, gde se nalaze sojenice i putni pravac. Tu je malo liberalniji stepen zaštite u smislu da tu možemo da vršimo neke intervencije na krčenju invanzivnih vrsta i sadnjom nekih drugih autohtonih vrsta koje se unose na ostrvo. Treća zona je plaža Lido, čuveno kupalište gde je dozvoljeno čak i kampovanje – kaže Tubić.

Informer

Pored velikog broja ptica i riba, na ostrvu je rađeno naučno istraživanje i pronađena je vrsta patuljastog slepog miša koji je registrovan samo na ovom ostrvu.

- Ovde imamo i divlje svinje koje su u velikoj ekspanziji na ostrvu, zatim kune i vizonske pacove koji se nalaze u kanalu Galijaš. Ovi pacovi su veoma teritorijalne životinje i nije preporučljivo ići na njihovu teritoriju – kaže Luka Tubić.

Osim divljih svinja, kuna i vizonskih pacova, najveća atrakcija je ipak par orlova belorepana.

- Oni su kruna našeg Ratnog ostrva. Krasi ih zanimljiva karakteristika - kada se mužjak i ženka spoje oni ostaju do kraja života i kada dođu na jedan lokalitet, uvek se vraćaju u to isto gnezdo – objašnjava Tubić.

Na ostrvu je jasno propisana sadnja, pa su stručnjaci iz "Zelenila Beograd" u obavezi da unesu određeni broj biljaka.

- Prošle godine je prvi put uneta divlja trešnja. U planu je da se unese i divlja kruška. Crna i bela topola, kao i hrast lužnjak su neke vrste koje se inače nalaze na ostrvu – kaže Tubić.

Oni koji nikada nisu kročili na Veliko ratno ostrvo ne znaju šta propuštaju. Sačekajte lepše vreme i zavirite u prirodnu oazu i srce ekološkog turizma Beograda.