02.01.2022.

10:00

Foto: printscreen

TV

PREJEDANJE MOŽE IZAZVATI INFARKT! U premijernoj emisiji "Bez zakazivanja" DOKTORI UPOZORAVAJU: Ovo su simptomi, a posledice mogu biti veoma ozbiljne!

Vreme praznika, osim radosti druženja s porodicom i prijateljima, redovno donosi i bogatu prazničnu trpezu, a s tim i neretko dolazi i do prejedanja koje može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme!

Punom tanjiru: ruske salate, pečenja, kiflica, pihtija i čokoladnim tortama ne uspevaju da odole ni oni sa najjačim karakterom. I to nije ništa strašno ukoliko ne preteramo. Kako i šta da jedemo sa praznične trpeze i kako da sprečimo prejedanje savetovale su nas dr Tamara Vasić iz Hitne pomoći i nutricionista Milka Raičević.

Za vreme praznika možemo i da pojedemo, popijemo i da se zasladimo, ali najvažnije je biti umeren, biti fizički aktivan i nikako pripit ne sedati za volan.

Na pitanje koji je prvi znak da smo preterali i da je došlo do prejedanja, dr Vasić objašnjava:

- To su najčešće simptomi poput nadutosti, gasova, mučnine, nelagode… Dok se neretko kao posledice mogu javiti i bol u stomaku, problemi sa zučnom kesom, ali i sa radom srca. Zato je jako važno da u danima praznika budemo pažljivi sa izborom hrane, da jedemo po malo i umereno i da ukoliko dođe do jačih tegoba, obavezno pozovemo Hitnu pomoć, jer posledice mogu biti veoma ozbiljne!

Sa njom se složila i nutricionista Milka Raičević. Ona napominje da prejedanje može biti kobno i izazvati brojne zdravstvene probleme - od mučnine i dijareje do visokog pritiska, povećanog šećera i masnoće u krvi. Često čak, dodaje ona, i do infarkta srca ili napada žuči. 

- Budite umereni, nemojte da vam budu "gladne oči". Ukoliko želite da se počastite prazničnom trpezom, uradite to, ali pažljivo - pojedite jednu vrstu mesa, izbegavajte pogače, pa umesto tog peciva pojedite recimo proju, jer ona skuplja kiselinu. Ono što je jako važno su salate. Ali ne ona pune majoneza i pavlake, već salate od povrća, jer se uz pomoć njih hrana lakše i brže vari. Takođe, birajte voćne torte, nikako masne i čokoladne - savetuje Milka i ističe da su šetnja i dosta vode obavezne dve stvari u danim praznika i gozbi.