06.03.2022.

10:00

Foto: Informer.rs

TV

SMETA VAM SVETLO I BOLI VAS GLAVA - HITNO SE OBRATITE LEKARU! Stručnjaci upozoravaju - neizlečivo je

To nije obična glavobolja kako mnogi kažu, jer za nju, trajnog rešenja nema. U pitanju je neurološki poremećaj koji karakterišu napadi glavobolje u trajanju od četiri do 72 sata.

Prema zvaničnim podacima svaki 10. čovek na svetu pati od nje i mnogo je češća kod žena nego muškaraca. Domaći stručnjaci savetuju da se oslobodimo stresa, da više spavamo, zdravo se hranimo, unosimo više magnezijuma i bavimo se fizičkom aktivnošću.

Kako da prepoznamo migrenu, ali i koji su najbolji saveti da je suzbijemo i sprečimo jake bolove, u današnjoj emisiji otkrili su nam načelnik Dnevne bolnice Klinike za neurologiju Kliničkog centra Srbije dr Aleksandar Ristić i pukovnik prof dr Ranko Raičević, načelnik Klinike za neurologiju VMA.

Na pitanje koji su prvi pokazatelji migrene, neurolog dr Aleksandar Ristić odgovara:

- Migrenski napad se karakteriše po bolu koji je pulsirajući po karakteru i to je ono što je tipično kod migrene, a nije kod drugih glavobolja. Potom, lokalizacija glavobolje je kod slepoočnica ili iznad očne duplje i na početku uvek sa jedne strane. Od napada do napada menja snagu. Uglavnom je prati mučnina i takozvana fono i foto fobija, odnosno ne tolerisanje jakog svetla i buke. 

Sa njim je saglasan i pukovnik prof. dr Ranko Raičević. Prema njegovim rečima migrena se ne može izlečiti, ali se može sprečiti. 

- Migrena menja način života. Ako znamo da nam vino, sir, čokolada izazivaju migrenu, moraćemo to da izmenimo. Kod migrene, pacijentima uglavnom prijaju tišina, zamračene prostorije. U lečenju koristimo magnezijum, antidepresive, beta blokatore, pored, naravno, osnovnih anelgetika - ističe prof. dr Raičević.