20.03.2022.

10:00

Foto: printscreen

TV

OVA BOLEST ODNOSI NAJVIŠE ŽIVOTA U SRBIJI! Kada se jave simptomi već je kasno!

Po obolevanju od ove bolesti naša zemlja je na četvrtom, a po smrtnosti na drugom mestu u Evropi. Prema rečima lekara, ovaj kancer je veoma podmukao, jer na početku bolesti ne daje nikakve simptome, a kada se oni jave, tada je već kasno.

Glavni uzrok je HPV virus, za koji u Srbiji odnedavno postoji i besplatna vakcina, za decu uzrasta od devet do 18 godina, i koja pruža efikasnu zaštitu u skoro 90 odsto slučajeva. 

Direktor GAK "Višegradska" prof dr Aleksandar Stefanović kaže da je reč o veoma podmuklom kanceru, koji se na početku ponaša potpuno asimptomatski. 

- Rak grlića materice, pre nego što ispolji svoju podmaklu fazu, pratkično i da ne daje simptome. Kod onih kod kojih se tegobe javljaju to su uglavnom - krvarenje između menstrualnog ciklusa, krvarenje posle seksualnog odnosa, pojačana sekrecija, a nekada i bolovi u donjem delu trbuha... - objašnjava prof. dr Stefanović. 

Sa njim je saglasna i ginekolog dr Mima Fazlagić. Zato ona apeluje na sve devojke i žene da redovno odlaze na preglede!

- Svako ko jednom godišnje uradi ultrazvuk, kloposkopiju i Papa test, verovatno će moći najranije da otkrije bolest i da se uradi intervencija koja će spasiti život - napominje dr Fazlagić i savetuje roditelje da je najbolje da vakcinišu svoju decu, između devete i 14. godina, protiv HPV virusa glavnog uzročnika ovog kancera.