27.03.2022.

10:00

Foto: informer.rs

TV

AKO PRIMETITE OVE SIMPTOME ODMAH SE JAVITE LEKARU! Ova bolest se pojavljuje iznenada, a kosi čak i mlade!

Najčešće se javlja kod osoba koje već imaju promene na krvnim sudovima, promene na srcu, povišeni krvni pritisak ili aneurizmu. Sa druge strane glavni uzroci mogu biti i nezdrav način života, prekomerno pušenje, masna hrana, alkohol...

Direktorka Specijalne bolnice "Sveti Sava" neurolog dr Marjana Vukićević upozorava da simptome ne treba izbegavati, jer mogu biti ozbiljna najava za razvijanje moždanog udara!

- Najvažnije od svega je da su simptomi naglo nastali. Kod moždanog udara retko kada idu postepeno. Uglavnom kao grom iz vedra neba nastane izmena govora ili nerazumevanje, otežan govor, slabljenje ruku i noga, ili trnjenje. Nekada ti simptomi mogu biti prolaznog karaktera i da traju do 15 minuta, pa pacijent negira da su i postajali. Međutim, upravo to je ozbiljano upozorenje, odnosno prolazni ishemijski atak koji najavljuje da može nastati moždani udar - napominje dr Vukićević.

Sa njom je saglasan i načelnik Dnevne bolnice Klinike za neurologiju Kliničkog centra Srbije dr Aleksandar Ristić. Na pitanje koji su najbolji saveti i kako uopšte sprečiti razvijanje moždanog udara, on odgovara:

- Pre svega prevencija! I zato ukoliko imate visok pritisak mora se lečiti kod lekara opšte prakse, ukoliko imate šećer, a to je gornja granica preko pet vrednosti, morate ga lečiti, ne postoji granični šećer. Takođe, važno je smanjiti unos masnoće u organizmu, prekinuti pušenje i šetati tri do četiri kilometara dnevno.