Autor: M. Tonić Stojić

06.04.2022.

11:03

Foto: Informer

TV

IMA POSLA KO HOĆE DA RADI! Potražnja za ovim zanimanjem je nikad veća, a zarada NEVEROVATNA!

Verovanje kaže da susret sa njima donosi sreću. Sve ređe se viđaju po krovovima kuća, naročito u gradovima. Da li je reč o još jednom zanatu koji izumire ili to ipak nije istina, otkrio nam je Nemanja Teodosin, mladi čovek koji je izabrao da bude - odžačar. Nemanja ističe kako je situacija, zapravo, obrnuta i da potražnja za dimničarima iz godine u godinu raste, da posla ima, ali ne i ljudi koji bi se istog latili.

- Nekad je bilo više odžačara. Sada sve manje ljudi hoće da se bave ovim poslom koji nije lak. Malo je teži. Stalno ste po krovovima, merdevinama i zimi i leti, a krovovi su i strmi i stari. Dosta je i prljav posao. To su neke mane - objašnjava Nemanja.

A kako se postaje profesesinalni odžačar, šta se sve od alata koristi, koliko se posao razlikuje danas u odnosu na pre - objasnio nam je Nemanja.

Informer

Nemanja Todosin

- Pošto mi je otac odžačar, kao mali išao sam sa njim, pomagao mu, dodavao alat, gledao šta on radi. Meni se sve to svidelo i polako sam počeo da učim i odlučio čime ću se baviti u budućnosti. Sada idemo na intervenicije i zajedno, a idem i sam. Eto, ja sam tako naučio zanat. Od alata koristimo četke, ali i rotacione sajle koje nam olakšavaju posao tako da ne moramo uvek da se penjemo na krov već možemo da čistimo dimnjak odozdo kroz vratanca - govori Teodosin.  

Pored četke na teren nosi i konopac sa tegom od 13 kilograma, a najviše posla ovaj odžačar ima na periferiji Beograda i selima gde ljudi još uvek lože tokom zimske sezone. Intervercije osim u prestonisici i okolnim mestima obavljaju širom zemlje gde god ih pozovu, a cena varira u odnosu na kilometražu koju pređu kao i dužinu dimnjaka.  

- Najviše se radi pred početak sezone i u sezoni kada se dešava da se dimnjaci zagušuju. E onda su naše intervenicije baš zahtevne i imamo mnogo posla. Iako bi po pravilu dimnjak trebalo očistiti kada se završi sezona u aprilu ili maju kako bi spremni dočekali nosu sezonu - rekao je Nemanja.

Informer

Nemanja Todosin

Osim dimnjaka, moderni odžačari čiste i ventilacije od roštilja koji koriste ćumur. Masnoća i dim odvode se ventilacionim cevima koje zahtevaju mesečno održavanje.Najveća satisfakcija posle bilo koje intervenicije je zadovoljna mušterija i otklonjen problem.

Kud god se pojave, ljudi ih pozdravljaju osmehom i mahinalno hvataju za dugme,verovatno ne znajući da ono predstavlja magični krug, vrstu amajlije koja treba da otera uticaj nečistih sila i pripomogne ispunjenju želje.

- Ima ta jedna anegdota. Kad smo otišli u Pančevo da radimo, bilo nas je trojica. Tek što smo počeli smo da raspakujemo alat, staje auto, izlazi čovek i pita nas jesmo li pravi odžačari i koliko imamo džepova. Izbrojao sam pet, a čovek mi je u svaki gurnuo po "hiljadarku" za sreću. Eto, veruju ljudi u te stvari. Veruju da stvarno dosnimo sreću - uz osmeh govori Nemanja.

Informer

Nemanja Todosin

Uprkos tome što je fizički zahtevan, Nemanja ne bi mogao da zamisli da se bavi bilo kojim drugim zanimanjem. Pored svih mana, posao sa sobom nosi i mnoštvo prednosti, ističe mladi odžačar i dodaje da je jedna od njih to što svoje vreme sam organizuje i što je sam "svoj gazda". 

- Ja stvarno volim ovaj posao. Pored oca sam ga zavoleo i može lepo da se zaradi. Ko hoće da radi, jeste malo prljavo i teško, ali kada se posao zavoli, može i da se lepo živi od njega i da se priušti sve - otkriva Nemanja.