Foto: Informer
TV
IMA POSLA KO HOĆE DA RADI! Potražnja za ovim zanimanjem je nikad veća, a zarada NEVEROVATNA!
Verovanje kaže da susret sa njima donosi sreću. Sve ređe se viđaju po krovovima kuća, naročito u gradovima. Da li je reč o još jednom zanatu koji izumire ili to ipak nije istina, otkrio nam je Nemanja Teodosin, mladi čovek koji je izabrao da bude - odžačar. Nemanja ističe kako je situacija, zapravo, obrnuta i da potražnja za dimničarima iz godine u godinu raste, da posla ima, ali ne i ljudi koji bi se istog latili.
- Nekad je bilo više odžačara. Sada sve manje ljudi hoće da se bave ovim poslom koji nije lak. Malo je teži. Stalno ste po krovovima, merdevinama i zimi i leti, a krovovi su i strmi i stari. Dosta je i prljav posao. To su neke mane - objašnjava Nemanja.
A kako se postaje profesesinalni odžačar, šta se sve od alata koristi, koliko se posao razlikuje danas u odnosu na pre - objasnio nam je Nemanja.
Informer
- Pošto mi je otac odžačar, kao mali išao sam sa njim, pomagao mu, dodavao alat, gledao šta on radi. Meni se sve to svidelo i polako sam počeo da učim i odlučio čime ću se baviti u budućnosti. Sada idemo na intervenicije i zajedno, a idem i sam. Eto, ja sam tako naučio zanat. Od alata koristimo četke, ali i rotacione sajle koje nam olakšavaju posao tako da ne moramo uvek da se penjemo na krov već možemo da čistimo dimnjak odozdo kroz vratanca - govori Teodosin.
Pored četke na teren nosi i konopac sa tegom od 13 kilograma, a najviše posla ovaj odžačar ima na periferiji Beograda i selima gde ljudi još uvek lože tokom zimske sezone. Intervercije osim u prestonisici i okolnim mestima obavljaju širom zemlje gde god ih pozovu, a cena varira u odnosu na kilometražu koju pređu kao i dužinu dimnjaka.
- Najviše se radi pred početak sezone i u sezoni kada se dešava da se dimnjaci zagušuju. E onda su naše intervenicije baš zahtevne i imamo mnogo posla. Iako bi po pravilu dimnjak trebalo očistiti kada se završi sezona u aprilu ili maju kako bi spremni dočekali nosu sezonu - rekao je Nemanja.
Informer
Osim dimnjaka, moderni odžačari čiste i ventilacije od roštilja koji koriste ćumur. Masnoća i dim odvode se ventilacionim cevima koje zahtevaju mesečno održavanje.Najveća satisfakcija posle bilo koje intervenicije je zadovoljna mušterija i otklonjen problem.
Kud god se pojave, ljudi ih pozdravljaju osmehom i mahinalno hvataju za dugme,verovatno ne znajući da ono predstavlja magični krug, vrstu amajlije koja treba da otera uticaj nečistih sila i pripomogne ispunjenju želje.
- Ima ta jedna anegdota. Kad smo otišli u Pančevo da radimo, bilo nas je trojica. Tek što smo počeli smo da raspakujemo alat, staje auto, izlazi čovek i pita nas jesmo li pravi odžačari i koliko imamo džepova. Izbrojao sam pet, a čovek mi je u svaki gurnuo po "hiljadarku" za sreću. Eto, veruju ljudi u te stvari. Veruju da stvarno dosnimo sreću - uz osmeh govori Nemanja.
Informer
Uprkos tome što je fizički zahtevan, Nemanja ne bi mogao da zamisli da se bavi bilo kojim drugim zanimanjem. Pored svih mana, posao sa sobom nosi i mnoštvo prednosti, ističe mladi odžačar i dodaje da je jedna od njih to što svoje vreme sam organizuje i što je sam "svoj gazda".
- Ja stvarno volim ovaj posao. Pored oca sam ga zavoleo i može lepo da se zaradi. Ko hoće da radi, jeste malo prljavo i teško, ali kada se posao zavoli, može i da se lepo živi od njega i da se priušti sve - otkriva Nemanja.