02.10.2022.

15:00

Foto: Informer

TV

Goran Vesić: Srbija ostaje dosledna međunarodnom pravu! Čeda Jovanović: Kurti me je jednom poslušao!

Pritisci na Srbiju zbog neuvođenja sankcija Rusiji sve jači, a Goran Vesić ističe da se nažalost isto prema Srbiji odnose i Zapad i Istok.

- Žele da upravljaju Srbijom, kao što upravljaju svim malim zemljama. Srbija se suočava sa velikim pritiscima, jer predsednik Vučić vodi nezavisnu politiku gde je vojno neutralna i pokušava da ostane dosledna međunarodnom pravu - naglašava Vesić. 

Sa druge strane, Čeda Jovanović oko zaoštravanja situacije na KiM kaže da je Kurti nije lak sagovornik, jer ga poznaje duži niz godina.

- Kurti nije lak sagovornik, lično ga poznajem. Razgovorao sam politički dva puta sa njim. Poslednji put prošle godine u novembru kada sam ga zamolio da povuče ROSu i da prihvati sporazum sa stikerima, što je on i uradio. Prvi sam 2014. godine rekao da treba da priznamo nezavisnost Kosova, ali pod jasnim uslovima. Prvo, da kosovsku državu definišemo kao državu Srba i Albanaca koji tamo žive, pa da primenimo princip konstitutivnosti i konzesusa da sve odluke donose upravno konsenzusom. Zatim dualizam, ako je premijer Albanac, predsednik je Srbin i obrnuto - objašnjava Jovanović.

A šta su naši sagovornici rekli povodom održanih referenduma u Ukrajini pogledajte u videu ispod: