09.10.2022.

11:15

Foto: printscreen/TVIN

TV

KRALJICE AJVARA OTKRILE TAJNU RECEPTURU "SRPSKOG KAVIJARA"! Od 30 hiljada tegli njihove su najbolje!

Finale devete sezone najvećeg gastronomskog karavana na Balakanu „Izađi mi na teglu“ održano je u Beogradu, gde se okupilo dvadeset takmičarskih ekipa najboljih ajvar-majstora, ponosnih nosioca pobedničkih recepata od severa do juga Srbije. Opremljeni čeličnom voljom i zdravim takmičarskim duhom, pobednici kvalifikacionih takmičenja su još jednom „izašli na teglu“ i u istinskom megdanu varjačama pokazali ko je najbolji ajvar majstor u Srbiji za 2022. godinu. 

Informer

Izađi mi na teglu

- Deveta sezona je za nama. Zaista sjajne ekipe, kreativno osmišljeni štandovi. Mnogo su se potrudili da dočaraju grad iz kojeg dolaze. Ove godine smo ajvarom napunili više od trideset hiljada tegli, a oko devet tona paprika se utroši na jednom Karavanu. Možemo da se pohvalimo da smo za sve ove godine prešli kolometražu jednaku tri obima zemaljske kugle - kaže Ljiljana Vukotić, organizator karavana “Izađi mi na teglu”.

Informer

 

U okviru celodnevne manifestacije posetioci su imali prilike da vide kako se pravi “srpski kavijar” a mi smo malo umešali prste i od takmičara ukrali pokoju caku.

Ispred ekipe "Će bude" iz Aleksinca, Nadica nam je otkrila koja paprika je najbolja za pravljenje ajvara.

- Najbolja je domaća paprika - ajvarka. Ona ne sadrži mnogo vode. Kada paprika bude skroz mekana, onda znajte da je gotova i ne treba više da se peče. Nakon toga se stavlja u plastične kese da malo odstoji kako bi kasnije mogli lakše da je ljuštimo. Posle toga se melje ili cepka, pa se stavlja da se prži. Kada je reč o dodacima, uglavnom stavljamo ulje i so, ali ima još tu neki sastojaka, ali to je naša mala tajna - kaže Nadica iz Aleksinca.

Informer

 EkipA "Će bude" iz Aleksinca

Ljubica iz Zrenjanina ispred ekipe "Ljute papričice" nam je otkrila kako da znamo da je ajvar gotov.

- Po našoj recepturi ajvar mora dobro da se ukuva, a vreme pripreme zavisi od paprike. Ukoliko je paprika mesnatija i manje vodena, proces spremanja je dosta brzi. Međutim, ako je paprika vodnjikava, onda kuvanje ide sporije. Ajvar je gotov kada trag varjače ostaje na dnu šerpe - otkriva Ljubica iz Zrenjanina.

Informer

Ekipa "Ljute papričice" iz Zrenjanina
 

Ovogodišnji pobednici manifestacije "Izađi mi na teglu" je ekipa "Mlade nade juga" iz Vladičinog Hana. Drugo mesto pripalo je ekipi "Zeleno polje" iz Zrenjanina, dok je treće mesto zauzela ekipa "Živim život" iz Vladičinog Hana.