12.10.2022.

10:44

Foto: Informer.rs

TV

PITAJTE PSIHOLOGA! DA LI OČEKUJETE PREVIŠE OD PARTNERA? Ključ za prevazilaženje problema je baš OVO!

U vezi, a često i u braku, partneri nisu sigurni šta žele jedno od drugog. Nedostatak jasne komunikacije može da stvori veliki broj problema.


- Da bismo znali šta želimo od svog partnera, najpre moramo znati šta želimo od sebe i koliko mi možemo sebe da pružimo u određenom partnerskom odnosu - objašnjava psihološkinja Jovana Stojković.

Informer

 


Većina naših problema potiče iz detinjstva, odnosno iz porodice iz koje smo potekli. Iskazivanje emocija, bile one pozitivne ili negativne, u nekim porodicama bilo je strogo zabranjeno. Prema rečima naše sagovornice, veliki broj ljudi prikrivao je svoje emocije u detinjstvu, pa sada nastavlja da to čini i u odraslom dobu.


Ovakvim ljudima jako je teško da izraze svoje emocije jer nemaju naviku da to čine. Ovaj problem prenosi se na narednu porodicu. Neki obrasci ponašanja prenose se transgeneracijski.


- Često partneri stupaju u odnose verujući unapred da će biti nesrećni, gledajući nesrećan brak svojih roditelja - navodi primer naša sagovornica.

Informer

 

Kako bi se svi ovi problemi izbegli, jako je važno postaviti jasno potrebe na početku odnosa. Treba uspostaviti otvoren dijalog sa partnerom i ne podrazumevati ništa. Ponekad možemo protumačiti reči ili postupke našeg partnera na pogrešan način, što može dovesti do neslaganja. Ukoliko prećutimo, problem će se samo produbiti i neće se rešiti.


Zato je otvoren razgovor ključ za prevazilaženje svakog problema.