Autor: T. Đurković

26.10.2022.

15:00

Foto: Informer.rs

TV

PITAJTE PSIHOLOGA! Da li je perfekcionizam vrlina ili mana?

Perfekcionista i optimista nisu isti pojmovi. Kada kažemo sebi da želimo danas da se osećamo dobro ili da uradimo nešto dobro za sebe ili druge, onda je tu reč o optimizmu i dobrom raspoloženju koji je svakako pozitivna stvar. Međutim, perfekcionizam je nešto sasvim drugo. 

-Perfekcionisti teže ka jednom nerealističnom savršenstvu u bilo kom životnom segmentu bilo da je to na polju ljubavi, posla, porodice ili nečeg drugog - objašnjava psihološkinja Jovana Stojković.

Razlika između optimiste i perfekcioniste je ogromna, a suština te razlike svodi se na pogled na svet. Naime, optimista pronalazi sve dobre i pozitivne strane svog života, dok perfekcionista u svemu nalazi mane i iznosi zamerke. 

Informer

 

-Često izostaju pohvale. Perfekcionisti nisu osobe koje su sklone pohvalama, nagradama i nekako uvek teže ka nečem više - kaže psihološkinja.

Perfekcionisti najčešće kritikuju sami sebe i nalaze razloga da u svakoj situaciji pronađu svoju manu. Mnogo češće će biti samokritični nego što će trpeti kritiku okoline. Zbog toga, čak i kada postignu uspeh, oni nalaze mane i nesavršenstva i nezadovoljni su zbog sitnih detalja, zanemarujući suštinu.

-Često iza perfekcionizma stoji jedna loša slika o toj osobi, nesigurnost i stid. To često proizilazi iz primarne porodice u kojoj je osoba odrasla. Poruke iz detinjstva bile su da dete mora biti savršeno, nepogrešivo jer se greške ne praštaju - ističe naša sagovornica.

Informer

 

Kada se u ranom detinjstvu izgradi takav sistem vrednosti, onda osoba kroz čitav život vrednuje  taj apsolutistički stav da mora biti savršena. 

Perfekcionizam, dakle, nije vrlina, već ozbiljan problem. Savet za rešenje je dolazak na psihoterapiju. Ona će pomoći da osoba promeni određena uverenja i da ojača samopouzdanje i poboljša sliku o samoj sebi.