Autor: Milena Krstajić

31.10.2022.

09:15

Foto: printscreen

TV

AKO VAŠE DETE IMA OVAJ PROBLEM, PRAVAC KOD STRUČNJAKA! Neuredan rukopis i smanjena brzina pisanja ukazuju da vaš đak...

Beogradski logoped Ivana Lazendić kaže da roditelji ne smeju da zanemare ovaj problem, već da se na vreme obrate stručnim licima.

ŠTA JE DISGRAFIJA?

- Disgrafija je specifična smetnja u razvoju i sticanju sposobnosti pisanja. Javlja se kod dece koja imaju očuvan vid i sluh, normalnu inteligenciju i gde su svi socijalni, psiholiški uslovi adekvatni.

Informer

DA LI SE ČEŠĆE JAVLJA KOD DEČAKA ILI DEVOJČICA?

- Javlja se dva puta više kod dečaka nego kod devojčica. Razlog tome je što se kod dečaka više razvijaju veštine koje podrazumevaju grubu motoriku kao što je bacanje i šutiranje lopte. S druge strane, kod devojčica se razvija fina motorika u vidu nizanja perlica, presvlačenja lutkica, kompačnja dugmića...

KADA SE ISPOLJAVAJU PRVI SPIMTOMI DISGRAFIJE?

- Prvi simptomi se javljaju na školskom uzrastu, ali mogu da se predvide i na predškolskom. Najčešće se uočavaju na osnovu toga kako deca orjentišu grafeme na papiru. Rukopis je često neuredan i deca zamenjuju jednu grafemu sa drugom.

KAKO IZGLEDA DISGRAFIČAN RUKOPIS?

- Disgrafičan rukopis izgleda vrlo neuredno. Deca pišu talasasto i koso, pomeraju rukopis od margine, ne oblikuju dovoljno grafeme. Često je prisutno i retuširanje slova – deca preuređuju, precrtavaju i nadovezuju slova.

DA LI DISGRAFIJA MOŽE DA SE IZLEČI?

- Disgrafija ne može da se izleči, ali ranom detekcijom i uvođenjem deteta u rani tretman može se pomoći mališanu da što bolje savlada tehniku pisanja.

DA LI DRUŠTVENE IGRE MOGU NEKAKO DA POMOGNU?

- Detetu se može pomoći tako što će se raditi na finoj motorici. Igrice "Na slovo na slovo" ili igre memorije, kao i bojenje bojanki mogu da budu efikasne u prevazilaženju ovog problema. Savet roditeljima je da se pre svega bave svojom decom i da ukoliko postoji problem obavezno potraže pomoć stručnog lica.