Autor: T. Đurković

13.11.2022.

17:45

Foto: Shutterstock

TV

OVA NAMIRNICA JE EKSTREMNO ZDRAVA, A JEFTINA! Evo zašto bi trebalo da je uvrstite u ishranu ove jeseni!

Neki smatraju da je kesten najukusniji kada se ispeče, drugi pak obožavaju kesten-pire, a treći koriste brašno od kestena jer veruju da je takav najzdraviji. Svi su u pravu! Kesten je odličan u svakom obliku, ma kako da ga spremite.

-Ja najviše volim pečeno, najiskrenije. Pečeni samo zasečeš i ubaciš u rernu. Ništa drugo. Mora svaki da se zaseče da ne bi pukao. Ako ga ne zasečeš, kad ubaciš u rernu, on je kao atomska bomba.  A kad ga kuvaš, samo ovako, kupiš, kuvaš pola sata - sat, možda 40 minuta, oljuštiš ga i dobiješ pire - objašnjava nam Kenan Saldiu, prodavac kestenja.

Informer

Razlikuju se divlji i pitomi kesten, a obe ove vrste postoje u našim krajevima.  Selekcijom biljaka dobijene su nove vrste od kojih se posebno istakao italijanski maroni kesten. U našim krajevima najbolji je onaj koji potiče sa Šar planine.

-Kestenja ima jestivog, a ima ovog iz parka koji nisu za jelo i to se ne prodaje. Ovo drugo kestenje služi više za pečenje, kuvanje, pravljenje kesten-pirea. Ima raznog kestenja. Najbolji su sa Šar planine, a ima i grčki i italijanski kesten - kaže Kenan Saldiu.

Kesten je dobar iz više razloga: sadrži biljna vlakna koja su važna za probavu, kao i složene ugljene hidrate koji se polako vare. Bogat je vitaminom C koji je dragocen za imunitet i kalijumom koji je važan za regulaciju pritiska. 

Informer

 

-Kažu da je zdrav zato što je to čista priroda. Tu nema prskanja, nema hemije, ono raste u šumi. Kao šumske pečurke, to je i kesten. Zato što ne možemo njega da prskamo, to je čisto zdravlje - zaključuje naš sagovornik. 

Kada kupujete sveže kestenje, postoji nekoliko stvari na koje treba da obratite pažnju. Ljuska kestena treba da bude sjajna i bez oštećenja, a težina treba da bude proporcionalna veličini ploda. Izbegavajte kupovinu onog kestenja koje proizvodi šuplji zvuk kada se protrese.