Autor: T. Đurković

22.11.2022.

11:30

Foto: Printscreen / Informer

TV

MOMČILO GLEDAO KAKO MU UBIJAJU OCA, MAJKU I SEDMORO BRAĆE I SESTARA! Posetioci ne mogu da zaustave suze nakon posete izložbi "Kada su dečaci bili muškarci"


-Izložba "1300 kaplara" - ratnici i đaci, a u podnaslovu "Kada su dečaci bili muškarci" demonstrira sve porodične, nacionalne i patriotske vrednosti koje su suprotne onim vrednostima kojima nas danas zapljuskuju, ucenjuju i uslovljavaju - reči su direktora "Pedagoškog muzeja" doktora Slobodana Vuksanovića.

Informer

 

Početkom Prvog svetskog rata veliki broj srpskih dečaka i mladića napustio je svoje redovno školovanje da bi započeli vojnu školu u Skoplju. Međutim, pre nego što je njihova obuka bila završena, po hitnom postupku poslati su u borbu. Situacija u srpskoj vojsci tada je bila izuzetno loša: Beograd je bio u rukama neprijatelja, nije bilo dovoljno municije, pa se svet već pomirio sa potpunim slomom naše zemlje. 


-Po naredbi generala Živojina Mišića da sve što može da nosi pušku mora da krene u odbranu otadžbine, onda, ne samo iz ove gimnazije, nego i sa fakulteta i drugih škola, dakle iz vojne škole u Skoplju, taj čuveni Skopski đački bataljon, svi su krenuli u rat i svi su prošli i Albaniju i Krf i Solunski front. A onda je mnoge država slala u inostranstvo, u Italiju i Francusku na studije, pa su se onda vraćali kao inženjeri, kao profesionalci koji su podizali zemlju.- rekao nam je direktor "Pedagoškog muzeja".

Zahvaljujući pomoći koju su dečaci vojnici pružili Prvoj armiji u Kolubarskoj bici, srpska vojska tada je izvojevala jednu od najsjajnijih pobeda u Prvom svetskom ratu.

Informer

 

-Iz ove zgrade, koja je nekada bila gimnazija realka, svi do jednog đaci otišli su u najmlađu jedinicu 1300 kaplara tokom Prvog svetskog rata. Ova izložba govori o najtužnijem i najslavnijem periodu naše istorije kada se otadžbina čuvala i sa najmlađima. Kako su tada strane novine pisale: "Malena Srbija poslala je svoj cvet u rat". Nas su kao decu učili da se zavičaj, otadžbina, domovina naziva rođenom zemljom. To je najpribližniji prevod ruske reči rodina. A ljubav prema rođenoj zemlji se ne objašnjava, kao što se ne objašnjava ni ljubav prema majci. Ne volimo je zato što je najlepša i najpametnija, nego zato što je naša, zato što nas je rodila - rekao je doktor Slobodan Vuksanović.

"Pedagoški muzej" i danas čuva reči jedanaestogodišnjeg dečaka Momčila Gavrića koje je on izgovorio neposredno pre nego što je odlučio da se uključi u rat.

-Dok sam otišao do moga strica kilometar i po i vratio se, austrougarska vojska je napravila čudo. U mom su dvorištu napravili pokolj. Masakr. Tako su mi ubili sedmoro braće i sestara i oca i majku. Gledao sam sakriven, plamen kuće i čardaka, puno dvorište krvi .


-Najmlađi narednik je Momčilo Gavrić, dečak od 11 godina, a sledeći je Dragoljub Jeličić, dečak od 12 godina. Oni su se nazivali sinovima Drinskog puka jer su doživeli da pred svojim očima njihove celokupne porodice budu streljane. I oni su krenuli u rat da se osvete - priča Vuksanović.

Informer

 

Među dečacima-vojnicima, bilo je mnogo onih koji su se tokom vremena istakli i postali slavni. Jedan deo izložbe "Pedagoškog muzeja" posvećen je velikanima srpske istorije koji su kao deca služili u jedinici "1300 kaplara".

Informer

 

Deo izložbe "1300 kaplara" pripašće stalnoj postavci. U muzeju u kom se stalno čuje dečji smeh i graja i u kome se deca igraju i uče, ovoga puta desilo se nešto sasvim drugo. Ljudi sa ove izložbe izlaze uplakani i potrešeni slikama dece u vojničkim uniformama, ali i snažnim i jezivim istorijskim činjenicama kojima su upravo bili svedoci.