Autor: T. Đurković

06.12.2022.

08:00

Foto: Informer

TV

SVAKA NAMIRNICA MOŽE IZAZVATI ALERGIJU, ALI OVA JE NAJOPASNIJA! Može izazvati svrab, mučninu, otoke, gušenja pa i KOMU!


Alergija predstavlja preosetljivost, odnosno preteranu reakciju organizma na određenu namirnicu. Pitali smo predsednicu udruženja "Alergija i ja" da nam objasni u čemu je specifičnost kikirikija i zbog čega on kod velikog broja ljudi izaziva alergijsku reakciju.


-Kikiriki je namirnica kao i svaka druga. Samo je taj protein koji se nalazi u kikirikiju veoma jak i može veoma ozbiljno ugroziti zdravlje. Neke alergije na određene namirnice u toku života mogu da se prerastu, pa tako alergija na mleko se preraste do druge ili treće godine u 90% slučajeva. Alergolozi i imunolozi tačno znaju, ukoliko je visoka klasa neke alergije, tačno znaju da li će se prerasti u toku rasta kod dece, ili će ona na žalost ostati trajno. Ukoliko je alergijski odgovor u tom ranom periodu, do polaska u školu ili kasnije, visok na određenu namirnicu, uglavnom se dešava da ta alergija ostaje do kraja života - objašnjava Snežana Šundić Vardić.

Informer

 


Neće sve osobe koje su alergične na kikiriki reagovati na isti način. Odgovor organizma na određeni alergen kod svakoga može biti drugačiji.


-Kao i kod svih namirnica, naš imunološki odgovor će zapravo reagovati potpuno drugačije u kontaktu sa bilo kojom namirnicom. Tako i kod kikirikija. Jedna osoba može imati neku slabiju alergijsku reakciju prilikom konzumiranja kikirikija, druga osoba će imati nešto jaču, intenzivniju, treća će reagovati čak i inhalatorno, kao prilikom otvaranja neke kesice, čak i na otvorenom. To je taj imunološki odgovor koji zavisi od osobe do osobe. To je veoma individualno - kaže predsednica udruženja "Alergija i ja".

Informer

 


Svaka alergija može predstavljati veliki problem za organizam. To je posebno izraženo kod alegrije na kikiriki zbog toga što ovu namirnicu možemo pronaći u velikom broju različitih vrsta hrane.


-Kikiriki se zapravo može naći u mnogim namirnicama. Tako da će deca u tom nekom uzrastu, vrtićkom ili kada krenu u školu, ukoliko imaju jake reakcije na kikiriki, onda moraju izbegavati i sve druge proizvode koji u sebi sadrže ili one koji mogu da sadrže tragove kikirikija. Tako da, ukoliko su intenzivne reakcije u pitanju, potpuno se isključuje protein kikirikija iz bilo koje prehrambene namirnice. U pitanju je recimo: smoki, grisine sa kikirikijem, kokice sa kikirikijem, bilo koje čokoladice sa kikirikijem, ili one koje mogu sadržati tragove kikirikija. Takođe, imamo skrivene proizvode u kojima se kikiriki može naći. To je recimo u raznim sosevima. Tako da, kada god odete u restoran, ili restoran brze hrane, morate pitati kako se sprema i da vam pročitaju deklaraciju tog sosa koji koriste. To su, recimo i gelato sladoledi, odnosno sladoledi koji se uzimaju na kuglu. Ja sam lično imala to iskustvo da sam tražila da pročitam tu bazu od koje se pravi svaki sladoled u tom frižideru i u bazi se sastojao kikiriki. Namirnice u kojima se takođe može naći protein kikirikija su kremovi, namazi, u picama, pecivima, azijskim korejskim restoranima u kojima se nalazi kikiriki. Tako da su to sve situacije koje nam signaliziraju da moramo uvek i na svakom mestu da vodimo računa, da pitamo, da čitamo deklaraciju i to je onda najsigurniji način da svaki roditelj detata koje ima tako intenzivnu alergijsku reakciju bude bezbedan - navela je Snežana Šundić Vardić.


Najintenzivnije alergijske rakcije, osim kikirikija, izazivaju još i jaja, pšenica, mleko, soja, orašasti plodovi, riba i morski plodovi. Nažalost, svaka namirnica koju koristimo u svakodnevnoj ishrani može biti alergen. Zbog toga, kada god posumnjate na alergiju na bilo koji proizvod, preporučuje se testiranje u bolnici, kako biste bili sigurni.