Autor: Milena Krstajić

31.12.2022.

16:30

Foto: informer.rs

TV

PAZITE ŠTA JEDETE TOKOM PRAZNIKA! Pravilno kombinujte namirnice jer u suprotnom može doći do...

 

Međutim, nutricionistkinja Sandra Švabić otkriva kako da bez griže savesti uživate u hrani i da se pritom ne osećate malaksalo, naduto i bez energije.

- Obratite pažnju na kombinaciju namirnica, jer ukoliko preterate može doći do unosa velikog broja kalorija, a to nikako nije dobro. Na trpezi će se naći razna kalorična jela, kao i previše rafinisanih ugljenih hidrata, trans masnih kiselina, šećera... Ruska salata koja je napravljena sa majonezom je prava kalorična bomba. Sigurno će biti i predjela sa mesnim prerađevinama i punomasnim mlečin proizvodima. Kada biste sve to pojeli, makar to bile i male porcije, biće prava katastrofa za organizam. Sva ta hrana ne može da se svari u organizmu za kratak vremenski period. Dolazi do fermentacije tih namirnica i naš organizam bude jako toksičan u tom trenutku. Ako planirate da jedete rusku salatu, onda ne uzimajte ništa od predjela. Uz to vam je dovoljno jedno parče ražanog hleba ili integralne proje – savetuje nutricionistkinja.

Informer

 

Osim pravilne kombinacije namirnica, bitna je količina hrane koju ćete uneti u organizam za samo jedan obrok. Akcenat je i na hidrataciji organizma, ali i pauzama između jela. Ukoliko preterate, mučnina i nadutost su neizbežne.

- Ako će večera biti u nekim kasnijim satima, onda treba voditi računa da prethodni obroci (doručak i ručak) budu manje kalorični. Treba piti čajeve, vodu ili limunadu bez šećera kako biste organizam pripremili za težu hranu. Ukoliko slavlje počinje oko 20 časova, za početak pojedite malo pršute i kiselog kupusa iz turšije. Napravite kratku pauzu i obavezno pijte vodu. Posle toga slobodno pojedite jednu sarmu. Ne preporučuje se da posle sarme jedete pečenje. Ukoliko baš želite parče mesa, onda nemojte da jedete suhomesnate proizvode i sarmu – predlaže naša sagovornica.

Informer

 

Posle ukusnih slaniša na red dolazi i dezert. Da biste uživali u omiljenom parčetu torte ili kolaču, savet nutricionistkinje je da budete umereni sa prethodnim obrocima.

- Slatkiši pripremljeni za praznike su uglavnom od rafinisanog šećera. Da bi se taj šećer kasnije mogao metabolisati, on zahteva lučenje insulina, a da bi se insulin izlučio potreban je rad pankreasa. U tim situacijama pankreas trpi veliko opterećenje, jer smo pre tog dezerta uneli masnu i tešku prerađenu hranu. Slobodno možete da pojedete jedno parče kolača ili torte, ali to je dozvoljeno samo ako ste pre toga uzeli manje količine mesa, predjela i dovoljno tečnosti – objašnjava Sandra Švabić.

Informer

 

Sigurno će neko uprkos savetima stručnjaka želeti da proba od svega po malo. U slučaju da sutradan imate osećaj kao da ćete eksplodirati, jer ste se veče pre toga prejeli, ovo je rešenje.

- U danu posle slavlja veoma je važna šetnja, jer će nam ta fizička aktivnost pomoći da se rešimo nadutosti. Pijte vodu ili čajeve. Napravite potaž ili domaću supu koja će nas okrepiti i dati potrebne elektrolite i minerale koje ste prethodni dan izgubili. Voće se preporučuje u manjim količinama, jer sadrži voćni šećer odnosno fruktozu – savetuje nutricionistkinja.