Autor: M. Tonić Stojić

29.12.2022.

15:00

Foto: Informer

TV

GLUMI DEDA MRAZA DA BI SAKUPIO NOVAC ZA LEČENJE SINOVA! Nema šta ne bi učinio da Stevanu i Filipu bude bolje!

Ukoliko ste prethodnih dana šetali Knez Mihailovom ulicom, mogli ste da naiđete na Deda Mraza Nikolu kako se slika sa najmlađim stanovnicima prestonice, deli im balone, slatkiše i sa njima razgovara. Pored njega stoji kutija sa fotografijama dva dečaka - Stevana i Filipa u koju možete da ubacite po koju paru.

Informer

Nikola Stojanović

Fića i Steva Stojanović su rođena braća iz Aranđelovca. Obojici je dijagnostifikovan autizam. Lekari kažu da je šansa da se ovaj poremećaj javi kod najbližih srodnika jedan prema milion. Čovek u odelu deda mraza je Nikola Stojanović- inavlidski penzioner i otac ovih mališana. Budići da se njegovim sinovima ukazala šansa da odu u Tursku na lečenje matičnim ćelijama, rešio je da sakupi novac kako bi Stevan i Filip imali detinjstvo kao sva druga deca. 

Informer

Stevan i Filip Stojanović

- Stevan je agresivniji. Ne zna sam da se snađe u prostoru, na ulici, plaši se od automobila. Lekari smatraju da mu tretman matičnim ćelijama može mnogo pomoći. Već smo išli u Tursku i dečaci su primili jednu turu matičnih ćelija. Posle samo četiri dana videlo se poboljšanje kod obojice. Filip je počeo da priča, da piše u školi. Inače, Stevan je četvrti razred osnovne škole, a Filip prvi - priča Nikola. 

Znaci autizma kod ovih dečaka pojavili su se rano - kod Stevana već sa navršenih osam meseci, a kod Filipa posle prvog rođendana. Prognoze lekara bile su zastrašujuće. Rečeno im je da stariji sin nikada neće progovoriti, da neće moći da jede sam ili da piše. 

- Mi smo se trudili, dali smo sve od sebe i evo, on sada ide u četvrti razred, piše. Moji sinovi znaju čak i engleski i da pišu abecedu. Idu u istu osnovnu školu i prihvaćeni su od strane svih - i dece i učitelja. Nikakvih problema nemaju, igraju se sa svojim vršnjacima najnormalnije - ističe naš sagovornik.

Za mentalno poboljšanje dečaka najzaslužnija je njihova majka Gordana. Velika podrška bila joj je grupa roditelja dece obolele od autizma gde je i saznala da postoje tretmani matičnim ćelijama i kakve rezultate daju. Uz pomoć dobrih ljudi roditelji su uspeli da sakupe novac za prvi tretman.

- Bili smo u Turskoj 13. decembra, a 18. smo se vratili. Bili smo šokirani njihovim stanjem. Filip je počeo da mi se obraća sa - dođi, tata. Prepoznaje babu, dedu, tetku, ima sa njima interakciju. To pre nikada nije radio - presrećan je otac.    

Druga terapija na koju bi dečaci trebalo da odu zakazana je za 18. januara. Upravo zbog toga Nikola dolazi iz Aranđelovca u Beograd i glumi deda mraza ne bi li sakupio sredstva za tretman koji može promeniti život njegovim dečacima.

Informer

Nikola Stojanović

- Kako kažu ljudi, muka čoveka natera na sve. Mi smo razmišljali šta ćemo, kako ćemo... Palo nam je na pamet da je Nova godina i da bi možda mogao da zaradim novac tako što bih obukao kostim deda mraza. Uveseljavajući dečicu za praznike, pomažem i svojoj porodici da sakupimo za predstojeći tretman u Turskoj. Najveća želja mi je da sva deca budu živa i zdrava i da niko ne mora da radi i da prolazi ovo kroz šta mi prolazimo - poručuje Stojanović.

Nikoli za svoje sinove ništa nije teško, a vi, ako slučajno prolazite Knez Mihailovim, zastanite da se fotografišete sa deda mrazaom, pošaljite sms ili posetite instagram stranu braci.trebamosteviifici i pogledajte na koji način možete da pomognete ovoj porodici.