Autor: M. Tonić Stojić

20.02.2023.

15:15

Foto: printscreen

TV

KO NIKAKO NE SME DA KONZUMIRA BANANE I ZBOG ČEGA? One mogu biti štetne ukoliko imate OVE zdravstvene probleme!

Banane su specifične po tome što sadrže mnogo skroba, a to znači da imaju više ugljenih hidrata od ostalog voća. Osim toga, banane su pune vitamina i minerala. Iako vlada mišljenje kako samo citrusi sadrže vitamin C, ovo se slobodno može reći i za banane.

-Osim ovog vitamina, sadrže još i kalijum, magnezijum, cink i gvožđe. Unosom samo jedne banane u toku dana zadovoljavamo 10% neophodnog unosa kalijuma - objašnjava naša sagovornica, nutricionistkinja Ivana Mišić.

Informer

 

- Optimalni unos ovog voća je jedna do dve banane dnevno. Banana jeste skrobasto voće i sadrži ugljene hidrate, ali skrob je složeni ugljeni hidrat i on olakšava varenje. Mogu da kažem da banana definitivo jeste jedno od najkvalitenijeg voća - ističe Mišićeva.

Banana, kao i sve ostale namirnice, nije apsolutno dobra ni apsolutno loša. Njen unos mora se ograničiti zbog količine skroba i ugljenih hidrata. To voće ima visok glikemijski indeks. Njenim unosom podiže se količina šećera u krvi pa se ne preporučuje osobama koje imaju probleme sa dijabetesom ili pate od insulinske rezistencije. Pored toga, zbog velike količine kalijuma, treba je ograničiti kod osoba koje koriste beta blokatore koji i sami sadrže ovaj mineral. Ljudi sa različitim bubrežnim oboljenjima trebalo bi da izbegavaju banane.

Informer

 

Budući da banane uvozimo, ne možemo sa sigurnošću znati kako su gajene i da li su organske ili ne, ukoliko to nije posebno naznačeno. Naravno da bi bilo bolje da jedemo organske ako imamo mogućnost. Kao nutricionista, ja uvek savetujem da je bolje da se jede bilo kakvo voće nego da se potpuno izbaci iz upotrebe ukoliko nije organsko - savetuje naša sagovornica. 

Banana je voćka koju rano uvodimo bebama. Čim se počne sa uvođenjem čvrste hrane, preporuka je da ih ponudimo deci. 

Informer

 

Jedna banana ima između 80 i 90 kalorija što bi značilo da osobe koje su na restriktivnom režimu ishrane moraju da ograniče unos.