23.06.2023.

11:22 >> 12:47

Foto: Informer TV

TV

DRŽAVA ODVAJA ZNAČAJNA SREDSTVA ZA POMOĆ PORODICI! Ministarka Darija Kisić za Informer TV: Mere poulaciona politike donose rezultate (VIDEO)

MInistarka za brigu o porodici i demografiju, Darija Kisić kaže da je prošle godine rođeno je 62 hiljada beba ali da su ranije prosečne godine kada su žene prvi put rađale bile oko 23 godine, a danas je to oko 30 godina.

- Kada pričamo sa mladim ljudim i pitam ih kada planiraju da zasnuju porodicu svi do jednog kažu kada završe fakultet, kada nađu posao i kupe stan. To je odgovoran pristup i pravilno razmišljanje, ali niko od njih mi nije rekao da će zasnovati porodicu kada se zaljubi ili pronađe pravu osobu. Ipak, današnja omladina svoju budućnost vide u porodici, žele da se ostvare kao roditelji što je znak postojanja tradicionalne osnove - priča Kisić.

52 odsto porodica ima samo jedno dete, zato država odvaja značajna sredstva iz budžetana za podršku rađanju. Mnistarstvo je potpisalo ugovor sa kompanijama koje podržavaju i podstiču roditeljstvo u svojim preduzećima, jer mnoge žene strahuju od povratka na posao nakon porodiljskog odsustva.

- Jako sam ponosna na činjenicu što su žene prepoznale značaj obrazovanja i sve više žena završava fakultet. Udvostručen je broj žena koje imaju doktorate, a imaju troje dece. Država stimuliše preduzeća koja podržavaju roditeljstvo, počev od prava zakonski regulisanim do posebnih podsticja i podrške. Porodiljsko odsustvo je značajno duže nego u nekim drugim državama - kaže Kisić.

Izmenama i dopunama zakona o porodici, žene prduzetnice su izjednačile svoja prava u pogledu dužine porodiljskog odsustva.

- Žene preduzetnice imaju mala preduzeća sa deset zaposlnih. To su žene koje imaju 43 godine, udate su i imaju dvoje dece. Izmenama zakona je omogućeno da i njihovi partneri sada mogu da koriste pravo na odsustvo zbog nege deteta i to pravo trenutrno koristi 0,3 odsto očeva - napominje ministarka za brigu o porodici.

Kisić je ukazala i da je finansijska podrška porodicama sa decom nikada veća i dodala da za rođenje prvog deteta roditeljski dodatak iznosi 345.398,70 dinara, a da je, primera radi, 2012. godine iznosio 31.782 dinara.

Roditeljski dodatak za drugo dete, koji se isplaćuje u 24 rate, sada iznosi 306.388,75 dinara, za treće dete, koji se isplaćuje u 120 rata, 1.838.332,53 dinara, a za četvrto dete iznosi 2.757.498,79 dinara u 120 rata, precizirala je ministarka.

Naglasila je da se, pored roditeljskog dodatka, za drugo i treće dete isplaćuje i jednokratna pomoć u iznosu od po 115.132,90 dinara.

52 lokalne samouprave su dobile 400 miliona dinara sufinansiranje za razvoj i podršku porodicama i stimulisanje rađanja.

- Crna Trava je dobila 20 miliona dinara, tamo je u poslednjih godinu dana rođeno samo četvoro dece. Lokalna samouprava je prpoznala problem i uložila novac u izgradnju staabene zgrade sa oko 25 stanova upravo namenjenih za porodice sa decom - kaže Kisić i dodaje da je saradnja sa lokalnim samoupravama i drugim ministarstvima neophodna za predupređenje ovog problema.

Ministarka se osvrnula i na velike tragedije koje su se desile ovog maja u Beogradu i Maldenovcu u kojima je život izgubio veliki broj mladih ljudi.

- Ovi događaji su zaista nešto što nas je zauvek promenilo. Stalno smo u kontaktu sa roditeljima čija su deca izgubil život u ovim tragedijama. Ono što treba da znaju da će uvek imati podršku države i nas kao pojedinaca i ljudi - ističe Kisić.