02.07.2023.

10:16

Foto: informer/printskrin

TV

Direktno uključenje iz Pariza za Informer TV! Saša Pešić: Napadnuta kuća predsednika opštine, na ulicama je veoma teško stanje!

U toku naše specijalne emisije imali smo i direktno uključenje našeg sunarodnika iz Pariza Saše Pešića. 

- Ja bih rekao da ovo nisu neredi, već pobuna i rezultat pogrešne francuske imigracione politike poslednjih decenija. U Francuskoj je trenutno teško stanje, ministar unutrašnjih poslova je juče izveo veoma jake policijske snage na ulicama. U okolini Pariza je bilo realativno mirno u odnosu na prethodne noći. Uhapšeno je 719 ljudi, izbio je 891 požar.  Napadnuta je i kuća izabranog predsednika opštine jednog pariskog predgrađa. Nasilnici su zapaljenim automobilom udarili u njegovu kuću, njegova žena je povređena, dvoje dece su u šoku - rekao je on.

On je za našu televitiju takođe izjavio da je na ulicama tokom dana bezbedno, i da sve normalno funkcioniše, iako se mogu videti zapaljeni automobili i kontejneri.

- To vam je kao da ste u Bejrutu. Neredi se dešavaju u noćnim satima jer im je tada lakše da se sukobe sa policijom i izbegnu hapšenja - kaže Pešić.

Na pitanje o našim ljudima u Francuskoj, on je rekao da su dosta potrešeni, žive u strahu i okruženi haosom.

- Ja mislim da će se ovi neredi nastaviti još nekoliko dana. Ovo je veliki problem za francusku vlast i predsednika Makrona, koji je imao žute prsluke, proteste protiv penzionih reformi, kovida, rata u Ukrajini, on zna da mu je ovo poslednji mandat, i prema poslednjim istraživanjima, Marin le Pen bi u ovom trenutku dobila izbore sa nekih 55-56 odsto glasova - zaključio je naš sagovornik.